Hodie est

diumenge, 17 de juny del 2012

Exercit romà

[Al campament romà]

Avete!
Ego Marcus VM sum, el fill gran de la família i properament aniré a l’exèrcit. Ara us faré cinc cèntims del que es cuina a la legió, ja que si dono a conèixer els seus secrets i els bàrbars se n’assabenten podria ser la nostra perdició.

[Entrant en una gran sala]
cassis


-Mireu aquí en aquesta sala tenim tot l’equipament militar: això és el cassis, un casc de bronze que protegeix cap, cara i coll, molt útil en les grans batalles en què lluitaré. Tot seguit aquí tenim un scutum que està fet de fusta i pell. Oh, mireu quina lorica (cuïrassa) més maca! Té uns detalls molts macos gravats al metall! I guaita quines calligae (sandàlies) més maques, fetes de cuir. Fixeu-vos en la qualitat de la sola.


[Entra un jove d’uns 12 anys per la porta]
 
sagum
-Senyor Marcus, aquí té el sagum (capa amb caputxa), el gladius (espasa), el pugio (punyal) i el pilum (javelina).
-Gràcies, futur component de la legió. Però, parlant de legions..., jovenet, tu saps com  està organitzat l’exèrcit romà?
-No, senyor...
-Doncs per poder formar-ne part ho has de saber, t’ho explicaré breument. Primerament tenim la legió formada per 600 homes i dividida en la centúria, 100 homes comandats per un centurió, la maniple, que són dues centúries i la cohort, formada per tres maniples, dividides en hastati, on tu aniràs, a primera línia. També hi ha els principes, on també podries estar i els triari, on van els veterans. I finalment la legió queda formada per 10 cohorts. Ho has entès bé?
scutum
- S..s..sí, senyor..
- Doncs bé, ara ves a practicar.

[Marcus es queda pensatiu]
Encara recordo quan vaig començar la meva formació.. i em van ensenyar com es dividia l’exèrcit..., cada cúria aporta 100 soldats i forma una centúria... Com seguia? 10 soldats de cavalleria són una decúria; o sigui que l’exèrcit així, grosso modo, era format per 3.000 infants (milites) i 300 genets (equites). Ja, ja, no has perdut la teva forma Marcus!


Isabel Segura
1r BTX

2 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Déu n'hi do quina família, si és que té de tot: nens a l'escola, nounats, acabades de casar i el que faltava un jove expert en l'exèrcit!

A mi ja m'encantaria pertànyer a una família romana de tanta categoria, encara que el meu germà gran fos una mica fatxenda, i no m'interessessin gaire les coses de l'exèrcit. Però potser el vocabulari em serà útil si algun dia em toca traduir Cèsar, no?

Bona feina!

Adriana. ha dit...

Molt bé Isa.
M'ha agradat com ho has explicat.
Poca cosa sabia jo d'aquest tema :)