Hodie est

dimecres, 25 de maig del 2011

La torre d'Hèrcules

Avete!
Potser alguns de vosaltres algun cop ha viatjat a Galicia i ha anat a La Corunya. Si ho heu fet, segurament haureu observat un edifici famós anomenat “La torre d’Hèrcules”.  Avui, us explicaré la historia d’aquesta torre i la seva relació amb el món grecollatí.

La Torre d'Hèrcules, com he dit, està situada a la costa de la ciutat gallega La Corunya, en un lloc proper a Finis Terrae, que tant atemoria els navegants de l’època en pensar que era la fi de la Terra. És l'únic far romà del món en funcionament avui en dia. Fa 57 metres d'alçada i té uns 1900 anys d'antiguitat. Hi ha diverses llegendes, que després us explicaré, sobre la seva construcció.

Quan Juli Cèsar va arribar a Brigantium (La Coruña) al 62 aC., sembla que va manar construir aquest far, ja que aquesta ciutat era necessària en el comerç amb diversos països europeus per la ruta dels metalls. Amb el temps, Brigantium va arribar a tenir una gran rellevància en les rutes de comerç marítimes en l’època de l’emperador Trajà, que manà reformar la torre.

Tal i com indica la inscripció al peu de l'edifici, l’edifici el va construir l’arquitecte Gai Sevi Lupus en honor al déu Mart, entre els segles I i II. Estava construït sobre una planta quadrada en forma de creu. La seva característica més important era la rampa que l’envoltava per facilitar el transport de llenya amb què s’alimentava el foc.

Durant l’Edat mitjana va perdre el seu ús marítim en convertir-se en fortificació arran de les disputes entre el comte de Traba i l'arquebisbe Xelmírez que va suposar la pèrdua, entre d'altres, del mur exterior.

Al 1682 el duc d'Uceda va encarregar una restauració arquitectònica del "Castelo Vello" a l'arquitecte Amaro Antune, que va construir una escala de fusta que travessava les voltes fins a la part superior on se situen dues petites torres per a suportar els fanals.

Durant el regnat de Carles IV d'Espanya, el far es reconstrueix completament. El seu interior conservava la vella estructura romana, però amb escales de fusta que pertanyien a la restauració de l'edifici, harmonitzant-la en la seva decoració amb marcs superiors de portes i finestres, però ni la cúpula ni la rampa no s’han conservat.

MITOLOGIA

Ara, us explicaré una de les llegendes que hi ha sobre el seu origen narrada per Alfons X de Castella en un fragment de la "Crónica General". La llegenda diu que va existir un gegant anomenat Gerió, rei de Brigantium, que obligava els seus súbdits a donar-li la meitat dels béns, incloent-hi els fills. Un dia, els súbdits van decidir demanar ajuda a Hèrcules, que va reptar Gerió a un duel. El duel va durar tres llargs i durs dies, i Hèrcules va derrotar el gegant, el va enterrar i va construir-hi al damunt un túmul funerari que va coronar amb una gran torxa. A prop d'aquest sepulcre hi va fundar una ciutat amb el nom de Crunna (La Coruña), la primera dona que hi va arribar. Per commemorar aquesta victòria, hi va fer aixecar una torre a sobre.Actualment, a l'escut de La Corunya hi apareix la torre sobre la calavera de Gerió.

Si ho recordeu, un dels dotze treballs d’Hèrcules, el desè, consistia en robar el ramat de bous i vaques a Gerió, un gegant de tres caps, que vivia al sud de la península Ibèrica. Quina coincidència, oi?

La Torre de Hèrcules va ser declarada Patrimoni de la Humanitat el dia 27 de juny de 2009 en la ciutat de Sevilla .

Espero que us hagi agradat l’entrada i que, si aneu a Galícia, no us ho penseu dos cops aneu a visitar aquest far, perquè a part de tot això, les vistes són precioses!

5 comentaris:

Nausica ha dit...

Molt bé Zoe, no coneixia la explicació mitològica d'aquest far de Galícia que per cert, m'agradaria molt anar-hi i visitar-lo.Mai m'havia fixat en el escut de La Corunya i ara que ho dius si que ho veig i penso que més d'una ciutat tindrà a les seves banderes algun element mitològic.

Bona entrada!

Laura ha dit...

Bona feina, Zoe, ja saps que tots teníem ganes que ens expliquessis alguna cosa romana de Galícia.

Potser seria un altre indret per tenir en compte a l'hora de fer una excursió, oi?

Molt bé, treballadora! ;)

Cristina Garcia ha dit...

Molt interesant aquesta entrada, no pensava que la torre de Galicia tingues aquesta historia! Molt bona l'entrada.

monica ha dit...

Quina entrada Zoe! molt bona, a més no coneixia que aquet far de Galícia tingués alguna explicació relacionada amb la mitologia.

Nyx ha dit...

Bueno en general, quan has dit que anem Zoe? Contaves amb mi no?
Trobo molt interesant i bonic, poder observar coses tan precioses com aquestes i a més amb històries de les nostres!

Bona entrada zoe!