Hodie est

dimecres, 4 de maig de 2011

Les termes romanes

Avete!
Com que ja queda menys per la selectivitat, aquí us deixo un recordatori sobre les termes romanes, ja que és probable que ens surti aquest tema.

Les termes romanes eren banys públics amb estances reservades per a activitats gimnàstiques i lúdiques. També eren considerats llocs de reunió on acudia gent de tota mena i d’aquesta manera augmentaven les relacions socials.

Moltes vegades a l’hora de construir les termes, es trobaren amb el problema de la ubicació, que van saber resoldre per mitjà de la millora dels aqüeductes. També van millorar el sistema de calefacció grec anomenat “hipocaust” , en canalitzar l’aire calent procedent d’un forn, a través de tubs situats sota terra i en les parets laterals. D'aquesta manera s’obtenien unes temperatures tan altes que de vegades els banyistes havien de fer servir un calçat especial.

Els banys tenien una delicada decoració, ja que omplien les estances amb luxosos mosaics, estàtues i frescos.

Les termes solien tenir les següents estances:
  • Apodyterium: L’habitació més propera a l’entrada, on els banyistes deixaven les seves pertinences. Els objectes quedaven vigilats per un esclau.
  • Frigidarium: La sala on hi ha la piscina d’aigua freda.
  • Tepidarium: La sala de temperatura temperada, on reposava el banyista abans d'anar a la següent sala.
  • Caldarium: La sala de l’aigua calenta, que era l'habitació més lluminosa i guarnida.
  • Laconium: El bany de vapor.
A Catalunya tenim restes de termes romanes a diferents llocs:
A Badalona
A Sant Boi de Llobregat

A Caldes de Montbuí
Actualment no tenim un espai anomenat termes, però sí els balnearis de balnea, (banys) l'altre nom amb el que es coneixien les termes. I darrerament s'han popularitzat els SPA, que combinen l'aspecte medicinal i de relaxació. Aquesta paraula SPA ve de l'expressió  llatina “salutem per aquam”, és a dir, salut a través de l’aigua. Curiós, oi?I fins aquí la meva entrada. Espero que us serveixi per a les PAU.
Patricia

11 comentaris:

Marina ha dit...

Hola,
magnifica entrada, de gran utilitat; és d'agrair ara que ens acostem al gran moment de la selectivitat.
Mol bona entrada.

Anna93 ha dit...

Moltes gracies Patricia, aquesta entrada ens serveix com a resum pe estudiar per la sele, així ens estalviem feina a l'hora d'estudiar.

ἐράτω ha dit...

Tenim un xivato, però tota ajuda és benvolguda Lucas.

Encara m'enrecordo dels "graffitis" (que segur que ha de venir del γράφω), quan els llegiem i al·lucinavem llegint-los l'any passat!

ἐράτω ha dit...

Tenim un xivato, però tota ajuda és benvolguda Lucas.

Encara m'enrecordo dels "graffitis" (que segur que ha de venir del γράφω), quan els llegiem i al·lucinavem llegint-los l'any passat!

Anabel:. ha dit...

Molt bé Patri, és un bon recordatori del que ja hem estudiat.

San ha dit...

Sí que és curiós això de la paraula SPA, no ho sabia! Nosaltres sí que hauríem d'anar a un d'aquests a relaxar-nos una mica, no?

Nausica ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada perquè les termes hem transmeten tranquil·litat.Tornem a repasar-les ja que ens vam quedar amb les ganes de dibuixar-les al examen. Però seria molt millor porder anar-hi i banyar-se oi?

Bona tarda!

῞Ηκτωρ ha dit...

Laura "nos tendríamos que pegar", com diu de la San, unes senyores vacances en un spa perquè ens facin massatges de xocolata (or.sub.adv.final)jajaja

Gràcies Patri! És un bon recordatori.

Calíope ha dit...

Bona entrada, Patricia!
Quins records de l'excursio a Badalona!
La meva entrada anira sobre les termes de Caldes de Montbui, espero que os la mireu!

Bona sort a la sele!

Aileen ha dit...

molt bona l'entrada, sempre m'ha agradat aquest tema! Gracies

monica ha dit...

Quina entrada més bonica!