Hodie est

dimecres, 15 de desembre del 2010

Castell d'Olèrdola

Hola a tots, avui em toca a mi, Nausica, i us parlaré d’una visita que vaig fer al Castell d’Olèrdola.Penso que va ser molt interessant, així que aquí us explico una miqueta de la història del lloc.

A partir de l’inici de l’edat de ferro, Olèrdola presenta un hàbitat estable i organitzat urbanísticament. La primera fortificació probablement fou construïda entre els segles VIII i VII aC. A partir d’aquí comencen les diverses civilitzacions: ibers, romans i medievals.

Durant els segles IV al II aC, en lèpoca ibèrica, el territori del poble dels cessetans es troba ja plenament estructurat i jerarquitzat. L'oppidum d'Olèrdola seria un poblat gran, emmurallat, amb una població de diversa categoria i establiments rurals i d’artesans.

Al segle II aC els romans es situen a Olèrdola. Aixequen una gran muralla i una torre talaia a la part més alta per control·lar el territori que encara conserva parts dels murs d’opus quadratum i de la Via Heraclea, la posterior Via Augusta, de la qual tothom ha sentit a parlar. Avui dia es poden veure dues etapes edificatòries diferents la ibera-romana i l’altra de l’època medieval. També de l’època romana és la gran cisterna que es conserva.

Un cop aconseguida la pacificació dels pobles ibers, la presència de la guarnició romana és innecessària i el lloc és abandonat. Però un mil·lenni més tard, en l’època medieval, al segle IX, es torna a habitar. En aquesta etapa sobresurt la figura de Mir Geribert, princeps d’Olèrdola. D’aquest període hi ha un conjunt de cisternes, sitges, fons de cabanes i d'altres restes.

Pel que fa a les construccions de pedra, la muralla romana es va desfer i es van construir l’església i el castell. Altra zona molt interessant d’aquest recinte és el pla dels albats (la necròpolis) on podem trobar tombes antropomorfes excavades a la roca tot al voltant de l’església. Sobretot hi ha tombes de nounats (albats), encara que també hi ha d’adult i d’infants.
A partir del segle XII, amb l'avanç de les fronteres cristianes vers el Sud, Olèrdola s'abandona gradualment i la seva població es distribueix per la plana, passant el relleu a l'emergent vila de Vilafranca.

Com heu llegit, Olèrdola és un lloc on s’han instal·lat moltes civilitzacions, i perquè us feu més a la idea aquí us deixo unes imatges.





Espero que us hagi agradat, i us animeu a anar-hi!

4 comentaris:

Electra ha dit...

Em sembla molt interessant aquest tema perquè encara no em puc creure que tot el que estic aprenent hagi passat de veritat a Espanya i a arreu del món, però això em demostra que si que és veritat i a sobre estaven a prop nostre. M'ha agradat molt.

Felicitats Nausica.
Petons.

Laura ha dit...

Molt bé, Nausica! La veritat és que jo hi vaig anar fa uns anys i és un espai molt interessant i complex, perquè ha estat habitat durant molts segles.

Com sempre, passejar-se per indrets on van ser els nostres avantpassats té quelcom de màgic difícil d'explicar.

Molt bona entrada!

Gal·la ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Gal·la ha dit...

M'encanta ;) Jo també hi vaig anar, però això tú ja ho saps... El més alucinant era el Plà dels abats, la necrópolis, hi havia un munt de tombes esculpides a la roca de la muntanya i en racons molt escarpats. És un lloc molt interessant. Hi recomano anar-hi.

Petons;)