Hodie est

divendres, 14 de febrer del 2014

Sant Valentí: els orígens

Avete! 
Sóc la Silvia Díaz, i avui m'agradaría explicar-vos l'origen del día de San Valentí.

Existeixen diverses teories que marquen el 14 de febrer com el Dia dels Enamorats. Als països nòrdics és en aquesta data quan els ocells s'aparellen i per això aquest període es veu com un símbol de l'amor i la creació.

A la nostra societat es creu que era una festa heretada del paganisme, ja que a l'antiga Roma es realitzava l'adoració del déu de l'amor, Cupido per als romans i Eros per als grecs. En aquesta celebració es demanaven favors al déu a través de regals o ofrenes per tal de trobar l'amor ideal.

Molts pensen que Sant Valentí se celebra des de fa poc i que va sorgir per l'interès dels grans centres comercials, però el seu origen es remunta a l'època de l'Imperi romà.

La tradició de celebrar el dia de Sant Valentí es remunta a l'any 270. Per tal que els soldats es dediquessin en cos i ànima a la guerra l'emperador Claudi II els va prohibir els matrimonis, ja que considerava que els millors soldats eren els solters sense família.

Valentí, un jove sacerdot romà que considerava el decret injust, va invitar les parelles que acudissin a ell per casar-les en secret. L'emperador va assabentar-se'n i va ordenar l'execució de Valentí.
La història també explica que, mentre Valentí esperava a la presó, es va enamorar de la filla del carceller Asterius. 
Aquest, a més a més, el va voler ridiculitzar, i va desafiar-lo perquè tornés la vista a la seva filla Júlia, que era cega. Valentí, llavors, acceptà i tornà la vista a la noia, en nom del Senyor. Aquest fet va impressionar molt Asterius i la seva família, que van convertir-se al cristianisme. 
De totes formes, Valentí va seguir a la presó i l'emperador Claudi, finalment va ordenador que l'executessin el 14 de febrer de l'any 270. 

La jove Júlia, molt agraïda al sant, va plantar un ametller de flors rosades al costat de la seva tomba. D'aquí, a més, que l'ametller sigui símbol de l'amor i l'amistat sòlides.

Qué us ha semblat aquesta llegenda? Interessant? La coneixieu?

I, per acabar, m'agradaria fer-vos una petita recomanació. La persona que estimes no només existeix el dia dels enamorats... així que intenta sorprendre-la cada dia! Com deia Ovidi, els regals són una part molt important de les relaciones amoroses.