Hodie est

dimarts, 25 de febrer del 2014

Jocs de nens romans


Avete! 
Avui he decidit parlar-vos d’una tema interessant, i que segurament us heu plantejat alguna vegada: com i a què jugaven els nens romans? Hi existien joguines com les que vam utilitzar nosaltres?

Nens jugant
Actualment hi ha diferents joguines per a cada edat. Doncs a Roma era exactament igual. Els nens es passaven la major part del temps jugant perquè els romans consideraven que era una cosa natural per la seva edat. Ells també jugaven a mares i pares o a lluita, per exemple. És a dir, imitaven els adults igual que en la nostra època.

Quan eren nadons, la primera joguina que tenien normalment era un sistrum, un sonall que es feia quasi sempre amb ceràmica i amb alguns còdols dintre però també es podia fer d’altres materials. Alguns d’ells els van trobar a tombes.
Sonall
Quan eren una mica més grans, se’ls donava una crepundia: era una col·lecció d’objectes que es posaven sobre una corda i així el nadó les podia agafar. D’aquest tipus de joguina se n’han conservat molt poques.
Crepundia
Quan ja eren grans tenien més diversitat de jocs i joguines. Aquí deixo alguns exemples:
El tres en ratlla, joc al que també hem jugat alguna vegada en les nostres vides. Ells jugaven al tres en ratlla circular i també al normal però es veu millor la forma circular perquè els que s’han trobat estaven gravats en pedres de marbre i estan molt gastades. També tenien laberints.

Jocs de tres en ratlla
Les nenes jugaven amb nines o amb plats de joguina. Les nines no tenien aspecte de nadó com les d’ara, si no més bé tenien aspecte de quan les dones a Roma estaven a punt de casar-se. Les nines eren un model a seguir per les nenes. Estaven fetes de fang, de ceràmica, etc...i fins i tot existien algunes articulades.

Nines de joguina
Els plats de joguina eren petits i molts fets de ceràmica.
Plats de joguina
Espero que us hagi agradat saber alguns dels jocs i joguines amb que es divertien els nens romans i a més a més, saber que les nostres joguines ja les utilitzaven des de fa molts anys.
Valete!

Tània Valera
2n BTX