Hodie est

diumenge, 4 de desembre del 2011

Les interferències del món clàssic en el modern


Marcus vos salutat!
La meva primera entrada està dedicada al llatí, ja que en adonar-me que el món en el qual vivim està farcit d’inscripcions i citacions llatines en escuts nacionals, lemes, emblemes, tant en el camp esportiu o didàctic com fins i tot en el polític, he decidit compartir algunes d’aquestes anècdotes relacionades amb el tema. Començaré per la més propera a nosaltres, Espanya.
Hi ha una inscripció llatina que forma part del lema nacional, PLVS VLTRA, que vol dir “Més enllà”, i fa referència al mite d’Hèrcules i a les columnes de l'estret de Gibraltar.

La història diu que Hèrcules va separar dues roques que representaven Àfrica i Europa, i va obrir l'estret de Gibraltar i va col·locar una columna en cada roca amb la inscripció següent: Non Terrae Plus Ultra, que significa “No hi ha terres més enllà” que delimitava el final del món conegut. D’aleshores ençà els navegants del Mediterrani no s’atrevien a creuar aquest límit, ja que tenien por del què podien trobar.
Aquest temor va persistir fins que Colom va aconseguir arribar a les Índies a través de l’Atlàntic, fet que va provar que hi havia un “nou món” darrere d’aquelles columnes. Amb aquesta proesa, el rei Carlos I d’Espanya va decidir incloure les columnes a l'escut amb un lleuger canvi: Plus Ultra, que vol dir “Més enllà” fent al·lusió a la troballa feta pel regne. Aquesta fita ha fet que encara avui la inscripció es mantingui vigent.

Viatjant una mica cap a l'oest, trobem un altre exemple de com s’ha emprat el llatí fins als nostres temps. A Londres, destinació programada per al viatge de 1r de BTX, localitzem una frase del llatí en el seu emblema: Domine Dirige Nos, que ve a ser “Senyor, dirigeix-nos”.




I finalment creuant l’Atlàntic, als EUA, podem observar que els Americans senten una gran passió pel món dels romans i una mostra d’aquest fet és l’emblema dels EUA o el lema de Barack Obama al 2008 quan era candidat a la presidència.
Aprofondim: en l'emblema dels EUA hi ha la inscripció E Pluribus Unum, que vol dir “De molts, un”, clar significat de l’unificació dels estats independents en un de sol.
Aquesta frase ve és originària del poema Vi de Moretum, atribuït a Virgili, encara que l’autor original és anònim. Moretum és una amanida i el poema acaba citant els ingredients que es requereixen per fer-la amb la frase “color est e pluribus unus”.

Pel que fa a l’actual president d'una de les majors potències mundials, Barack Obama va utilitzar la frase Vero Possumus en l'eslògan que va fer servir en la seva campanya i que va adoptar la famosa forma Yes, we can!, i no li ha anat malament...


I fins aquí arriba la meva entrada.
Espero que us hagi agradat!
Marco Talavera
1r BTX

7 comentaris:

Isabel Segura ha dit...

Uala que curiós no sabia que tinguesim aquestes interferències

Lorennna ha dit...

Una entrada molt interesant! Molta gent creu que el llatí ja no serveix per a res, però si ens hi fixem, el llatí ens persegueix! Hi ha moltes marques de cotxes amb noms provinents del llatí, i moltíssimes coses mes. Vull donar una petita aportació, si algun dia t’enrrecordes, mira la
pissarra de digital de classe, també te un nom llatí! I mira els medicaments!
Bueno, com ja he dit, una entrada molt interesant. Bon treball!!

L'ombra d'un somni ha dit...

Bona entrada Marco!
De les paraules en llatí de l'escut d'Espanya ja us n'havia parlat, però de les altres no en sabia res.

Hem d'estar atents perquè ens les trobem pertot.
Molt interessant

fraaan7 ha dit...

Molt interesant Marco! Yes we CAN!

Ζήνων ha dit...

Gracies i per cert Lorena, ja ho miraré quan torni a clase :)

Nausica ha dit...

Molt bona entrada Marco! M'ha agradat molt llegir aquesta informació que per a mi era desconeguda. Sempre hem vist l'escut d'Espanya però poques vegades en hem fixat en el seu significat. I les altres dues observacions que has fet sobre Londres i els EUA (els meus llocs preferits) tampoc mai m'havia fixat.

Felicitats per la teva primera entrada!

Calíope ha dit...

Bona entrada Marco!
Aixó de comparar el món actual amb el clàssic sempre m'ha agradat molt. De fet, la meva última entrada tracta precissament sobre aixó!
Pel que fa a l'informació que has aportat, ja m'havia fixar en l'inscripció llatina de l'escut d'Espanya i en el seu moment ja havia buscat el seu significat, però de la de Londres i es EEUU, no en tenia ni idea!
Diuen que mai t'en vas a dormir sense haver après una cosa nova... TOT I QUE AQUESTS DIES NO ANEM A CLASSE!

Felicitats per la teva primera entrada! :)

Nerea