Hodie est

dimecres, 14 de desembre del 2011

Les termes de Caracal·la

Hola!
La meva primera entrada en el bloc la vull dedicar a explicar uns dels edificis de  Roma amb més història, les termes de Caracal·la. Actualment les extenses ruïnes d'aquestes termes són una atracció turística molt important.

He escollit aquestes termes, ja que tenen encara repercussions al món actual. A principis del segle XX, el disseny d'aquestes termes es va utilitzar com a inspiració per al disseny de l'Estació de trens Pensylvania a Nova York, i també s’han utilitzat diverses vegades com a escenari de fons per a la temporada d'Òpera de Roma. En anys recents s'han realitzat diferents tipus d'esdeveniments culturals, com les competeticions de gimnàstica en els Jocs Olímpics de Roma de 1960 i el concert de la Copa Mundial de Futbol de 1990.Les Termes de Caracal·la van ser un edifici destinat als banys públics en la Roma imperial. Es va construir a la ciutat de Roma entre 212 i 217 dC, sota les ordres de l’emperador Caracal·la.


Les Termes de Caracal·la es van convertir en el complex de banys més luxós de tota Roma, i la seva grandària només va ser superada per les Termes de Dioclecià. L'edifici va ser construït en cinc anys, la qual cosa suposa una gran fita de l'enginyeria romana.
Les termes comptaven amb un gran recinte, de més de 400 metres d'amplada entre els absis, i una estructura central on es trobaven les termes. Al seu al voltant hi havia un ampli jardí. Per al subministrament d'aigua es va desviar cap als banys una branca de l'aqüeducte Aqua Marcia, que va rebre el nom de Aqua Antoniniana Iovia.

Les habitacions de les termes es van dissenyar simètricament entorn de l'eix central dels banys, seguint el model habitual de la Roma imperial. A banda i banda hi havia dues entrades que portaven als vestuaris apodyteria, amb un corredor central que conduïa a dues habitacions a cada costat, amb voltes de canó. Des dels vestuaris es podia accedir a la palestra (gimnàs). Quan acabaven de fer els exercicis físics, els romans podien dirigir-se a les termes, usades per torns per tots dos sexes.


El caldarium tenia una enorme sala circular coberta per una cúpula. L'habitació va ser dissenyada i situada dins del complex per rebre la llum del sol al llarg del dia, i les seves parets eren escalfades a través de tubs buits de terracota., on es trobaven dues grans banyeres a banda i banda.
La natatio era l'última estança a la qual es podia accedir. Es tractava d'una gran piscina descoberta, decorada amb nínxols amb estàtues.

La seva decoració era tan important com el disseny. Els banys van ser decorats amb valuoses obres d'art, com per exemple l'Hèrcules descansant o el Toro Farnesio. Els mosaics no tenien sempre el mateix disseny, en algunes àrees representaven escenes, i en unes altres hi havia solament motius geomètrics

Les Termes de Caracal·la eren un gran complex de banys d'aigua calenta. El problema del proveïment va ser fàcilment resolt, però escalfar l'aigua va ser un problema més complex. La solució va consistir en un forn interior i un altre exterior, en el qual es trobarien els esclaus atiant les flames. En funció de l'habitació a la qual estigués destinada, les aigües s'escalfaven a una temperatura o a una altra. Per millorar la difusió de la calor, es va construir el sistema de l’hipocaust, bastant pràctic i eficaç.
L'edifici va ser destruït per un terratrèmol en el 847, encara que ja des del 537 no s'usaven perquè els canals d'aigua havien estat destruïts en una guerra. Però aquestes ruïnes, són les més grans conservades avui.

Laura Vázquez
1r BTX

4 comentaris:

Nyx ha dit...

M'ha sorprès moltíssim que l'estació de Nova York va ser inspirada en aquestes termes tan antigues, perquè després diguin que l'època romana i tot el que conclou en ella no es vigent.
Per un altra banda també cal dir que tots el nobles vivien molt i molt bé amb aquestes termes. Considero que eren uns privilegiats perquè avui en dia pocs podem anar a balnearis que seria com les nostres termes actuals.
Aquestes alçades del trimestres, quan ja queda poc de classes qui votaria per un dia en algunes termes romanes?

Molt bona entrada i sorprenent!

Laura ha dit...

Doncs, sí, Laura, el complex termal fet construir per Caracal·la era imponent i sumptuós, tot i que ara ja queda només les restes de l'antiga esplendor.

Com diu Nyx, ja ens agradaria poder relaxar-nos en unes termes com aquestes, oi!!!

Bona entrada per preparar el segon trimestre!

Nausica ha dit...

Bona entrada Laura, a mi sempre m'han agradat molt les termes i com bé ens has explicat les Termes de Caracal·la van ser molt importants a la romà imperial. Actualment alguns balnearis encara conserven les tres sales conegudes com caldarium, tepidarium i frigidarium, decorades a l'estil romà. Fa poc vaig anar a les termes de Montbrió(Tarragona) i vaig poder gaudir per una estoneta de aquestes famoses termes dels romans.Que bé vivien!

Bon treball :)

Electra ha dit...

De mica en mica, ens anem adonant de que vivim en una societat pràcticament influïda pels grecs i els romans, cosa que m'encanta! Llàstima que molts ignorin aquestes coses.

Les termes de Caracal·la no són al que nosaltres estem acostumats a veure com a termes, aquí pugem un nivell més. Aquestes termes eren molt més luxoses que tota la resta, a més eren decorades amb mosaics (senyal de poder). Tot i que no dubto gens que es devien relaxar tant en unes com en altres.

El que donariem per sortir del col·legi i poder relaxar-nos en unes termes com la dels romans ehh :)

Molt bona feina, Laura.

Electra!