Hodie est

dijous, 8 de setembre del 2011

Un nou regal: la vil·la romana de la Sagrera

Avete et gaudete!

L'octubre passat Empúries ens oferia un regal inesperat amb la descoberta de prop de 90 tombes grecorromanes. Ara són la Sagrera i les eternes obres de l'AVE que ens han ofert un nou regal, ja que a finals de juliol es van detectar restes a la zona on s'estaven realitzant les obres de l'estació de l'AVE. Vegeu la notícia a TV3.


Els arqueòlegs hi han treballat de valent tot el mes d'agost per treure a la llum una vil·la romana possiblement anterior al segle IV o V. La vil·la té una extensió de prop de 4000 metres quadrats i conté tres àrees diferents, una de les quals té un conjunt termal amb piscina i hipocaust, i en la qual s'han trobat restes de mosaic que seràn traslladats al Museu Arqueològic de Catalunya per ser estudiats. Les altres zones sembla que eren destinades a usos residencials i agrícoles.


Encara queda molt per estudiar, però ja s'ha obert el debat sobre què cal fer amb aquest jaciment arqueològic. I de nou ens trobem amb les contradiccions entre present, passat i futur.

Òbviament hem d'avançar cap al FUTUR, i cal construir ja l'estació de l'AVE per deixar en pau ARA els veïns de la Sagrera que fa anys que pateixen obres. Ara bé, destruir el nostre PASSAT no és destruir una part del que som i podem ser?

L'antic debat torna a estar obert. 
Si voleu dir la vostra, entreu en aquesta pàgina del Facebook: "Per la preservació 'in situ' de la vil·la romana de la Sagrera."

Per saber-ne més sobre aquesta notícia podeu mirar aquests enllaços de El País i El Periódico.

4 comentaris:

Isabel Segura ha dit...

Espero que no destrueixin aquestes runes romanes ja que seria molt interesant veure-les.

Calíope ha dit...

Y con la cantidad de líneas de metro que hay en Barcelona, no las habian encontrado antes? No lo entiendo...

Laura, ya tenemos un nuevo sitio que visitar de excursión, que nos pilla más cerca de Empúries, y podemos llegar en tren.

Fantástica entrada.

Nausica ha dit...

Quina noticia més interessant. No l'habia vist, doncs jo també penso que deurien de deixar-les per poder anar-les a visitar, pero clar l'AVE l'han de fer si o si i també acabar amb totes les obres. Com bé has dit l'AVE és un transport per el futur i les ruines ja són passat però es aquest passat el que ens ha portat al nostre present.

Marc Albaladejo ha dit...

Seria interesant que no tiresin abaix aquesta petita part de historia, es un terreny molt gran que estaría bé poder visitar y disfrutar.