Hodie est

dijous, 10 de març del 2011

L'orquídia

Hola a tots!

Com que ja que falta poc per a la primavera, m’he inspirat en aquest senzill mite que m’agradaria compartir amb tots vosaltres. 

Fa poc vaig descobrir que la paraula orquídia podria tenir alguna etimologia o alguna cosa que veure amb el grec i aquesta curiositat em va portar a descobrir-ho, així com també em va portar a descobrir que l’orquídia també tenia un significat en l’antiga Grècia.
És un mite senzill però curiós. Les orquídies estan indubtablement entre les espècies florals més antigues; es remunten, en efecte, a fa 65 milions d'anys. Les restes més antigues han estat trobades a la Muntanya Bolca prop de Verona (Itàlia).

La paraula orquídia deriva del grec ὄρχις (orchis = testicle), mot que es va trobar per primera vegada en els manuscrits de l'obra De causis plantarum del filòsof grec Teofrast i que data aproximadament de l'any 375 aC. Aquest mot fa referència a la forma dels tubercles de les espècies del gènere Orchis, orquídies d'hàbit terrestre, els tubercles dobles del qual semblen testicles, com pot apreciar-se en la imatge.
Van ser conegudes i benvolgudes pels éssers humans des de l'Antiguitat.


Però el mite diu una altra cosa:
Orchis fou fill d'una nimfa i un sàtir. Durant la festa en honor del déu Bacus, va beure massa i en estat d'embriaguesa va seduir i va violar una sacerdotessa. Els déus el van castigar a morir devorat per les feres. Plens de dolor, els seus pares van suplicar als déus que retornessin la vida al seu fill i aquests van accedir a condició que Orchis en la seva vida futura proporcionés satisfacció als homes.

Així va ser com van retornar Orchis a la vida, transformat en una bella orquídia. Els grecs creien que menjant-se les flors de les orquídies despertaven en el seu interior els poders eròtics i l'energia sexual del difunt Orchis.
I és per això que la paraula orquídia ve d’aquí.

Espero que us hagi agradat.
Nàdia

13 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Nàdia!
Un mite molt bonic i adient per esperar la desitjada primavera!
Ara ja sabem perquè les orquídies són flors de seducció!

Bona feina!

Gal·la ha dit...

Molt bona entrada, Nadia. Es curión veure com una gran quantitat de coses que ni imaginavem, tenen relació amb el món clàssic.

Petons;)

Ἧρη* ha dit...

Mai m'hagués imaginat que una flor tan bonica i que desprèn tanta "puresa" tingués un origen tan sexual!

M'esperava més aviat un mite romàntic... però, sincerament, em penso que ja coneixem a aquests homes clàssics i les seves aficions preferides... Aiii, déu meu senyor! E que fa no tenir TV!

Vale!

Ἧρη* ha dit...

P.S.: Laura, per cert, som un mite, nosaltres? Jajaja és que això de que posi: A quin mite pertany? I que a sota hi hagi la nostra foto a Súnion....

hans castorp ha dit...

deien que el significat de cada flor era com una persona diferent o un sentiment encastat a la imatge humana...
Res resulta ser si la màgia del pensament no fa un alè d'impregnació no-estática...
Les flors com d'altres coses son sexuals, no asexuals com ens fan creure els científics de poca mollera... Pensen que no existen el bé en una planta, i tenen raó... La planta es púrament sexual... i aixó ni està bé, ni està malament...
Tenint sexe diari un aprèn a no pensar en flors com a àfer sexual, d'altres busquen en coses ínfimes el sentit ple del seu fullejam.

Digne d'Aristòtil... que arribava a dir que les dones tenien el cervell més petit que els homes y que els fluxos vaginals era una cosa que s'havia de controlar... vaja... que posats a parlar de sexe... diguem totes les mentides dels més grans...

Interminable..
no continúo... no enteneu... ni jo aspiro a que m'entengue... però... somrigueu...
Si sou feliços, tot serà millor... fins i tot el més ininteligible... (:

῞Ηκτωρ ha dit...

M'agraden molt els mites de transformacions, canvis. Els de les flors són dels més interessants.

Aquest mite de l'orquídia m'ha sorprès molt... una flor no sembla amagar a simple vista una història com aquesta!

Molt interessant Nadia :)

ἐράτω ha dit...

De fet la Orquídia és la meva flor preferida (una de tantes), però, tot això? no m'ho esperava!

És preciós el mite, ara bé, podríem afegir els menjars d'això, com es fa amb les ostres (que es lliga molt amb el mite d'Afrodita), oi?

Molt bé Nàdia.

Laura ha dit...

Sí, Judith, quan un viu moments especials i únics tendeix a considerar-los mítics: que finalment haguem estat tots junts a Súnion (com a l'acròpolis o a Micenes) ja forma part d'aquells records que no s'han d'esborrar mai.

Laura ha dit...

Àlex, m'alegra que encara ens recordis i et passis per aquí.
Com sempre amb les teves aportacions críptiques i dites a mitges.

Forma part del teu encant.

Noemi Esteves-García ha dit...

Cada dia s'apren alguna cosa nova, i avui és per a mi aquest mite. Ara que s'apropa la primavera.. o això diuen(plujes constants) buscaré orquídies!

molt interessant Nàdia!

Anabel:. ha dit...

Bon descobriment! Encara que no m'agrada la relació orquídia-òrgan sexual... Però bona entrada!

Electra ha dit...

No tenia ni idea d'aquest mite, però m'ha enamorat.
Molt bona entrada Nadia.

Petons :)

monica ha dit...

Molt bonica l'entrada Nadia :)
encara que no tenia ni idea de que l'orquídia pertanyia a aquest mite.