Hodie est

dimecres, 27 de juliol del 2011

Edificis d'estil grec a l'actualitat

L’arquitectura a Grècia va desenvolupar-se de manera notable, i arriba a un grau de perfecció i bellesa que ha estat imitat en moltes ocasions.
Les tècniques constructives gregues es basaven en l’ordre i la raó, en la recerca constant de la bellesa de la perfecció i l’equilibri de les formes i de tots els elements que la conformaven. Era un sistema constructiu arquitravat, amb predomini de línies horitzontals i verticals. Al llarg del temps hi va haver tres estils arquitectònics diferents: el dòric (a partir del s. VII aC), el jònic (a partir del segle VI a.) i el corinti (a partir del s. IV aC)
Hi havia arquitectura religiosa, on destacaven els temples, en l’interior dels quals es guardava la imatge divina. Primer els van construir de fusta i a partir del s. VII aC es construïren de marbre blanc policromat.
Els temples reben noms diferents segons les seves dimensions, com per exemple, pel nombre de columnes (dístil (2), tetràstil (4), Hexàstil (6), octàstil (8) o decàstil (10). I també en funció de la distribució de les columnes poden ser dípters, perípters, pseudodípter...
L’estructura d’un temple es basava en quatre elements:
  • Plataforma: formada per una sèrie de graons
  • Columna: amb base, fust i capitell
  • L’entaulament: amb l’arquitrau, el fris i la cornisa
  • La coberta: formada per dos aiguavessos, tancada als costats curts per un frontó triangular.
També hi ha arquitectura civil, de la qual l’edifici més destacat és el teatre. Igualment van ser importants els pòrtics coberts, els estadis i els gimnasos.
De totes maneres, l’edifici que més va inspirar construccions posteriors va ser el temple, i per això us presento una sèrie d’imatges d’edificis moderns, de clara inspiració clàssica (pervivència, un cop més) i us proposo un joc d’endevinalles. Us dono el nom dels deu edificis i vosaltres heu d’associar-lo amb la imatge.
Els edificis són:
1. Sant Charles a Viena
2. Edifici INEF
3. l'Església de la Madeleine
4. British Museum London
5. Teatre nacional Catalunya
6. Església de Covent Garden
7. Parlament Espanya
8. Capitolio de EEUU
9. Villa Capra
10. Gliptoteca de Munich


Ειρήνη.

Nota de la Laura: cal que m'envieu les respostes al meu correu personal. Qui n'encerti més tindrà premi!!!

4 comentaris:

Laura ha dit...

Molt re-bé Anna!

M'agrada l'entrada, el video i sobretot la música!!!

Molt bona feina!

Espero les respostes de tots vosaltres!

Anabel:. ha dit...

Bona feina Anna, quasi que ens has fet els deures d'història de l'art!
Al video només he reconegut el British museum, crec que jo no m'emportaré el premi haha

Bona nit!

Marina ha dit...

M'ha semblat molt interessant la idea d'endevinar els edificis, és entretingut i alhora els vas coneixent. Ha sigut genial que parlessis daixó ara que ho estem estudiant a història de l'art.

ἐράτω ha dit...

NENA! quan la Rosa mani deures, està clar que te'ls encomanaré a tu, has fet quasi bé una anàlisi formal del art grec general eh!

Gaude :)

ps: quin correu tancat!?