Hodie est

dimecres, 15 de maig del 2013

La ciutat romana de Vic

Avete!

Avui us parlaré d’una visita que vaig fer a la ciutat romana de Vic, abans anomenada Ausa. El nom d'aquesta ciutat, Ausa, no se sap exactament d'on ve, però s'han trobat monedes que certifiquen el nom de la ciutat. La via romana més antiga de la península passava per Ausa, ja que començava allà i arribava a Iluro (Mataró). Més tard, en època visigoda la ciutat va ser anomenada Ausona, i per això la comarca de la qual és capital rep actualment el nom d'Osona. 


El model de ciutat que presentava Ausa romana és el d’un municipium; això vol dir que ja existia com a població indígena (Ausetani), abans de l’arribada dels romans i que després es va incorporar a l’administració de Roma. Tenia una necròpolis, que està localitzada fora de les muralles. Per saber més sobre els seus orígens romans, aneu aquí.

Vaig anar al punt d’informació turística i vaig demanar informació sobre el recorregut de la ciutat romana, i això és el que em van dir que podia veure: 

El monument, o en aquest cas l’edifici, més important que queda de l’antiga ciutat romana és el temple romà de Vic. 


Es va construir a principis del segle II, a la part més alta del terreny aturonat al costat del riu Mèder. Posteriorment, durant segles va ser un edifici desconegut perquè estava envoltat i formava part del castell dels Montcada, construït a la fi del segle XI. Les seves parets formaven part del pati interior del castell i no va ser fins a 1882 en enderrocar l'antic edifici que es va descobrir la seva existència. La curiositat d’aquest temple és que ningú sap a quin déu va dedicat aquest.

És un temple aixecat sobre un pòdium, pròstil (amb columnes a la part anterior) i hexàstil (sis columnes a l'entrada)  d'estil corinti, columnes de fust llis amb capitells corintis. La cella, on hi havia les estàtues de les divinitats, es conserva i es pot visitar per dins.
Just al costat del temple vaig veure un edifici amb dues inscripcions:

La primera inscripció és:
HOSPES IN HAC NOBILI DOMO DIE IX IVLII ANNI MDCCCXLVIII OBIIT DOCTOR IACOBVS BALMES OB CIVIS IMMATVRAM MORTEM LVXIT ECCLESIA DOLET ADHVUC HISPANIA.


I l’altra és:
PRO CHRISTO LEGATIONE EVNGIMUR.

Algú sabria traduir-les?

Valete!!

Andreu Santos
1r BTX A

3 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Andreu,
una recomanació interessant. Vic és una ciutat amb molt d'encant, i és tota una sorpresa trobar-hi un temple romà sencer... encara que sigui reconstruït!

Maria ha dit...

No tenia ni idea de que teníem un temple romà (i com ha dit la Laura, sencer) tan a la vora en una ciutat com és Vic. Desprès de llegir la teva entrada haig de dir que m'ha vingut ganes de fer una visita turística per fer un cop d'ull al recorregut de la ciutat romana.

Molt bona feina Andreu, una entrada curiosa i molt interessant!

Adriana. ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada, no sabia allò d'Osona.

Ara que he estudiat art penso que les columnes corinties són les que més m'agraden.

La traducció de les teves frases:

Estrangers, en aquesta noble casa el dia 9 de juliol de l’any 1848 va morir el mestre Iacob Balmes a causa d’una mort prematura, tothom va plorar-ho i l’església ho lamenta encara a Hispania.

I

Per Crist, l’embaixada ho va dur a terme.

EVNGIMVR he trobat que és del fungor, però no sé si es correcte.

No sé si ho he fet bé, però espero haver-me apropat, ni que sigui una mica, a allò que significa veritablement.

Bona feina!!