Hodie est

dilluns, 13 de maig del 2013

El món clàssic a l’esport

Avete!

Avui em toca fer la entrada al nostre bloc i us vull parlar sobre la petjada clàssica que hi ha al món de l’esport avui dia, que no és poca!

Començaré tornant enrere, fins als JJOO olímpics de 2004, que es van celebrar a Atenes, on es troben, lògicament, moltes referències al món clàssic.

- La cerimònia d’obertura es va celebrar al nou estadi olímpic, que van omplir d’aigua (com si fos per a la representació d’una naumàquia) per fer un repàs de la història de Grècia. 

Al vídeo podreu veure com es fa un homenatge a l' inici del teatre (minut 3:55) i també veureu l’Hidra, (minut 4:20) entre altres. Disculpeu per la llargada del vídeo.



- Una altra evocació a l’antiga Grècia la trobem en les dues mascotes dels JJOO: Atena i Febo (en honor als déus Atenea i Febus Apol·lo).

- Cal dir també que es va establir la norma de donar corones de llorer juntament amb les medalles, cosa que ens recorda als premis que es donaven en els jocs dedicats a Apol·lo, que es coronava amb llorer en record a Dafne. 

- D’altra banda, algunes proves d’atletisme, com el llançament de pes (on el nostre atleta espanyol Manolo Martínez va aconseguir el bronze) es van celebrar a l’antic estadi d’Olimpia. - I ja per tancar el capítol olímpic d’aquesta entrada, vull destacar que el lema dels JJOO (no solament d’Atenes 2004, sinó sempre) és “Citius, Altius, Fortius”, una locució llatina que vol dir: més ràpid, més alt, més fort Aquest lema representa força bé l’esperit olímpic, tal com el van concebre els inventors dels jocs. 


En la segona part de la meva entrada us introduiré en el món del futbol, en el qual podem trobar diversos equips amb noms directament relacionats amb el món clàssic:

- Atalanta, que fa referència directament a la heroïna grega.


- Sparta de Rotterdam és un altre club amb nom clàssic, i fa referència als espartans i la seva duresa.     

- Aquí a Espanya, tenim l’Hèrcules d’Alacant.


- A Holanda, trobem dos equips més: l’Àjax i el Fortuna Sittard, que fan referència a l’heroi Àiax i a la deessa Fortuna.   

Per acabar, no puc evitar fer una entrada d’esport sense que aparegui el meu equip, el Reial Madrid. Per això vull explicar per quin motiu abans dels partits al Bernabeu sona el Nessun Dorma, una peça en italià de origen clàssic.  Els directius del club va decidir posar-la amb l’objectiu d'incitar a lluitar fins a l’últim moment (Nessun Dorma vol dir que ningú dormi). La primera vegada que va sonar a l’estadi va ser en la presentació de Kaka, acompanyada d'un vídeo dels millors moments del club. El deixo aquí perquè els afeccionats del Madrid en gaudeixin!


Espero que us hagi agradat aquesta entrada (independentment de la vostra afició) en què he reflectit l’herència del nostre estimat món clàssic al món esportiu.

Valete!
David Santos
1r BTX A

3 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

David, molt bona entrada!
Especialment perquè ens permet veure el vídeo de la inauguració dels Jocs Olímpics d'Atenes, que és un repàs de la història de Grècia i de les icones més representatives.

I sobre els equips amb noms clàssics, faig una crida perquè n'augmenteu la llista!

Maria ha dit...

No havia vist mai la presentació dels Jocs Olímpics d'Atenes, i m'ha semblat del tot al·lucinant. Tampoc havia reflexionat mai gaire sobre l'existència dels elements clàssics en el món de l'esport, només sabia coses com la corona de llorer que havíem comentat algun cop a classe. Per acabar, m'ha semblat molt interessants els noms d'alguns equips de futbol.


Una entrada genial! Molt bona feina David!

Adriana. ha dit...

Molt bona feina!!

No m'hi imaginava la meitat de referències que has exposat.

D'altra banda, als esportistes també els acompanyen els clàssics! :)