Hodie est

dijous, 30 de maig del 2013

El llatí el grec en la publicitat

Avete!

Avui parlarem de les paraules greges i llatines que utilitzem en català o castellà quotidianament i en també en la publicitat sense adonar-nos que tenen els seus orígens a Grècia i Roma.

Comenzarem per exemple amb la paraula acrofòbia, que és una paraula que té un clar origen grec: "acro" significa elevat mentre que "fòbia" significa por. Per tant, acrofòbia és la por a les altures.
D'altra banda, la paraula agronomia prové del llatí i del grec alhora: per una banda "ager" del llatí que significa camp i "nomos" en grec que significa llei.

També podem trobar termes en mots que designen professions que són d'origen llatí,  com arqueologia, d'arqueo que significa vell i logia que significa l'estudi d'alguna cosa.

Desprès podem veure molt anuncis a la tele on surten termes llatins modificats com per exemple la marca "Aquarius" que del llatí agafa la paraula Aqua i -arius, que indica la pertinença.

De la marca Frigo també podem trobar semblança amb el terme llatí Frigus,-oris, que significa fred. D'aquesta marca de gelats tenim el Magnum del adjectiu magnus,-a,-um que vol dir gran i es relaciona amb la marca per la grandària del gelat.

I parlant de termes més electrònics podem veure la marca Sony de la paraula llatina sonus que significa so i té a veure perquè es una marca molt famosa de productes electrònics de so. 

En el marc de la fotografia hi trobem la marca Canon de la paraula llatina canon,-onis, que significa regla o llei, que ens vol vendre la perfecció de la càmera.


Una altra marca que tenim és Vox una col·lecció de diccionaris, de la paraula llatina vox,-cis, que significa veu.

Per acabar, veiem marques de tot tipus relacionades amb la llengua grega, com pot ser la marca Alfa de cotxes relacionada amb la lletra grega o la marca de rellotges Omega, també relacionada amb la darrera lletra de l'alfabet grec. 

I relacionats amb la mitologia grega podem trobar la marca Calypso de rellotges, en referència a la filla d'Atlas o la marca Olympus relacionada amb l'Olimp, la residència dels déus olímpics grecs.

I fins aquí la meva entrada al bloc. Espero que us hagi semblat interessant i us hagi agradat. Hi ha moltes més referències al món clàssic en la publicitat,però les deixo perquè vosaltres feu les vostres aportacions.

Podríeu dir o fins i tot inventar alguna marca més amb algun terme llatí o grec?

Yaiza Olmedo
1r BTX B