Hodie est

dissabte, 11 de maig del 2013

Gladiator

Avete!
Com sabeu la majoria de vosaltres, la pel·lícula "Gladiator" (Ridley Scott, 2000) està ambientada a Roma en l'època Imperial. Comença al final de la vida de l'emperador Marc Aureli i mostra com el seu fill, Còmode, es converteix en el nou emperador. Còmode suposa el final de la dinastia Antonina i inicia una època de decadència.

Però no tot el que s'explica a la pel·lícula és històric. I ara us mostraré unes quantes diferències.

Primer us he de treure la bena dels ulls als qui no ho sabeu: Máximo Décimo Meridio no ha existit mai, encara que a molts ens hauria agradat.
Ara bé, la seva figura té certs paral·lelismes en la tradició romana, especialment amb la història del dictador republicà Cincinat (519-430 a.C), al qual el Senat romà va treure del seu tranquil repòs al camp per alliberar la ciutat d'una gran crisi. Aquest il·lustre senador, que dóna nom a una ciutat americana, ho va aconseguir triomfalment i va renunciar a continuació a tots el honors, per retirar-se de nou a la seva vi·la amb la seva família. 
Aquests mateixos valors són encarnats per Màxim, el senador Cras i el propi emperador Marc Aureli en la pel·lícula.
En canvi, la figura de Còmode, que està caracteritzada tan negativament, no és tan diferent de la que ens ofereix la història romana. Pràcticament la gent el titllava de boig.
També és veritat que Còmode lluitava a l'arena, fent honor al seu títol de "Hèracles romà", i així mostrava la força que tenia.
    
 
Per una altra banda, un dels aspectes històrics millor reflectits en la pel·lícula és el de les disputes entre els partidaris de tornar a la República i els defensors acèrrims de l'Imperi. Hem de tenir en compte que els patricis estaven més interessats en mantenir el seu poder econòmic i accedir al consolat.

Un altre dels aspectes molt ben caracteritzats en la pel·lícula és l'exèrcit romà, del que se'ns mostren diverses maquinàries i utensilis, amb les característiques que podríem observar en qualsevol llibre d'història militar romana. L'actitud dels soldats, a més a més, es mostra d'una manera molt més creïble que en altres pel·lícules, perquè s'ha volgut evitar la imatge dels soldats idealitzats que lluiten per la glòria. 
A "Gladiator", apareix un exèrcit professional que lluita per la seva paga i no per la glòria personal o de l'Imperi.

D'altra banda, la pel·lícula "Gladiator" recorda "La Caiguda de l'imperi Romà", no només perquè comparteix època i context, sinó perquè la trajectòria de Màxim i Livi tenen nombrosos paral·lelismes (van ser escollits per Marc Aureli, tenien l'amor de Lucila, i hi ha un combat final contra Còmode), encara que hi ha alguns aspectes clau que tenen camins separats, com que en "La Caiguda" Marc Aureli és enverinat per diversos súbdits, mentre que a "Gladiator" és estrangulat pel seu propi fill. Les fonts històriques, però, diuen que va morir de pesta. 
"Gladiator" també té similitud amb molts aspectes d'"Espartaco", especialment  en els combats en l'arena.

En conclusió, la pel·lícula no es pot mirar amb intenció d'aprendre història de Roma, ja que està plena d'errors històrics, com són anacronismes: la utilització d'utensilis d'altres èpoques, entrada a Roma per un accés de terra en comptes d'una calçada, alguns edificis; o bé, canvis pel que fa als esdeveniments: el regnat de Còmode va durar més de deu anys, Lucila va morir abans que el seu germà.

Sembla, doncs, que el caràcter històric de la pel·lícula no va preocupar gaire els creadors, però hi ha aspectes com la recreació de Roma o la batalla de Germània que permeten que la imatge sigui més realista que a les pel·lícules més antigues, en les quals possiblement es buscava més el realisme dels fets que de les imatges, i que bé valen veure la pel·lícula.

Vosaltres que en dieu? L'heu vista? Us ha agradat? Sabíeu que no era veritat tot el que s'explicava? Seria genial que hagués existit un heroi hispà com Màxim, oi?


Anna Núñez
1r BTX A

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt interesant i alhora molt complet Anna!!

L'ombra d'un somni ha dit...

Anna,
ja saps que sóc fan de la pel·lícula Gladiator, que, vista amb el filtre adequat, és molt interessant per conèixer aspectes de la història de Roma.
Gràcies a la teva entrada ara qui la vegi ho farà més conscient del que és cert i el que és made in Hollywood!

Maria ha dit...

Una entrada genial! Sempre he sigut molt fan d'aquesta pel·lícula i fins el moment que vaig començar a fer llatí haig de dir que creia que moltes coses com la mort de Marc Aureli eren veritables. Alhora, amb la teva entrada he acabat de veure-hi clar amb alguns aspectes que no sabia del tot si eren certs o falsos. Haig de dir que els anacronismes m'han deixat parada, mai m'hi havia fixat, i mira que l'he vista unes quantes vegades. Hagués estat ideal que el famòs Maximo Décimo Meridio hagués estat real, aquest personatge sempre m'ha encantat.

Molt bona feina Anna!

Adriana. ha dit...

Al meu germà l'agraden molt, jo només he vist trocets, un dia les he de veure senceres!

Bona feina!

Anna ha dit...

Una pel·lícula que em va agradar des del moment en què la vaig veure. I sí, abans de començar a estudiar Llatí pensava que tot el que sortia a la pel·lícula era veritat, però ara ja si. Gràcies, una molt bona entrada Anna!