Hodie est

dimecres, 20 de març del 2013

Cadme i Harmonia

Avete!

L’altre dia mentre parlàvem a classe de Medea, va sorgir el tema de qui era Ino i quina era la seva família. Vam parlar d’aquest mite molt per sobre i crec que és prou interessant per aprofundir més en el mite d'aquesta famíliat. Així doncs, jo principalment parlaré de Cadme i Harmonia i després dels seus descendents.

Cadme i Harmonia:

Cadme va ser un heroi, fill d’Agènor, rei de Fenícia, i de Telefassa. Cadme també era el germà d’Europa.
La mare de Cadme li va manar que anés a buscar la seva germana Europa, raptada per Zeus, i que no tornés sense ella. Quan va arribar a Delfos, va consultar l’oracle, que li va aconsellar que seguís una vedella amb el signe de la lluna al flanc i que fundés una ciutat allà on la vedella s’ajagués. Quan va trobar l’animal, el va seguir fins a Beòcia, on va fundar la ciutat de Tebes. Llavors, volgué fer un sacrifici i va enviar uns companys a cercar aigua, però com trigaven molt els va anar a buscar a la font. Aleshores va veure que els seus companys havien estat devorats per un drac consagrat a Ares. 
Després de lluitar amb ell i matar-lo, la deessa Atena li va ordenar que arrenqués les dents del drac i que les sembrés al camp. Així de la terra sorgiren uns homes completament armats que van començar a lluitar entre ells fins que en van quedar cinc, que van ser coneguts com els fundadors del llinatge dels espartans.


Desprès d’això, Cadme es va casar amb la deessa Harmonia, filla d’Ares i Afrodita segons uns, i de Zeus i Electra segons altres. Zeus va cedir Harmonia a Cadme com a dona i tots els déus van estar presents al matrimoni. D’aquest matrimoni sorgiren els seus cinc fills: Agave, Autòne, Ino, Polidor i Sèmele.
Després d’un seguit de desgràcies, Cadme i Harmonia es van exiliar, i pel camí els déus els van traslladar als camps Elisis.

Agave:
Filla de Cadme i Harmonia, es va casar amb Equíon i d’aquesta unió va néixer Penteu. Agave, juntament amb les seves germanes Autònoe, Ino i Sèmele, va destrossar al seu fill, furiosa durant una bacanal (festa dedicada a Dionís). Els detalls de la història els explica molt bé Eurípides a Les Bacants.

Autònoe:
Filla de Cadme i Harmonia, es va casar amb Aristeu i va ser mare d’Acteó. Ella i les seves germanes es van tornar boges per causa de Dionís.

Polidor:
Rei de Tebes i fill de Cadme i Harmonia, es va casar amb Nicteis i va ser pare de Làbdac. Va ser el rei de Tebes, fins que el seu nebot Penteu el va destronar. Penteu va prohibir el culte a Dionís en el seu regne i durant una bacanal la seva mare i les seves germanes el van confondre amb una fera i, furioses pel vi, el van destrossar.

Sèmele:
Filla de Cadme i Harmonia, va ser estimada per Zeus, i durant les seves relacions va engendrar Dionís. Hera va adoptar l’aparença de la seva nodrissa Bèroe i la va convèncer perquè demanés al seu amant que, si de debò era Zeus, es mostrés en tota la seva esplendor. Així ho va fer i Zeus com que no s'hi va poder negar per causa d'un jurament que li havia fet, va comparèixer davant d’ella amb tota la seva majestuositat i la va cremar amb el seu fulgor i els seus llamps. 
Llavors Zeus va extreure el fetus de Dionís dels seu ventre i se’l va cosir a la cuixa fins que s’acabés de formar. Posteriorment Sèmele va ser portada als camps Elisis pel seu fill, que li va canviar el nom per Tínoe, quan va ser divinitzada.

Ino:
Filla de Cadme i Harmonia, es va cassar amb Atamant i va ser mare de Learc i Melicertes. Gelosa dels dos fills grans del seu marit, Frixos i Hel·le, va intentar matar-los, però va fracassar. Per haver estat una de les nodrisses de Dionís, nebot seu, va patir la còlera d'Hera, que la va tornar boja juntament amb Atamant. Perseguida per aquest, es va llançar al mar amb Melicertes en braços. Els déus, compadits, els transformaren en divinitats marines i a Ino li imposaren el nom de Leucòtea.

Espero que us hagi agradat la meva entrada!
Cristina Garcia
2n BTX B

2 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Cristina,
quina entrada més completa. realment estem davant d'una família plena d'infortunis i amb molts personatges coneguts que probablement desconeixíeu que estiguessin relacionats.

Bona recerca!

Adriana. ha dit...

Realment les famílies porten més darrere del que podem imaginar.
Em pregunto si el nom d'una discogràfica francesa té a veure amb aquest mateix Polidor... Bona feina, Cris!