Hodie est

dilluns, 18 de març del 2013

L'Harpastum!

Avete!
Alguna vegada us heu preguntat com gaudien del temps de lleure els romans, a part d'anar a les termes o a veure lluites de gladiadors? Jo sí, i, buscant buscant vaig trobar un joc que era molt famós en època romana i que té certes semblances amb un joc ben actual.

L’Harpastum era un joc de pilota molt practicat a l’Antiga Roma. Juli Cèsar va ser fan d’aquest joc, i per això el va incloure en l'entrenament dels soldats. El joc obligava a tenir una bona disciplina, cosa que ajudava en les campanyes militars, i alhora servia de motivació.

Es jugava a un terreny en forma de rectangle delimitat per cordes. No només era un esport per a homes, ja que també el practicaven dones, segons demostra el mosaic trobat a la Piazza Armenia, en el qual es mostren noies joves que participen en aquest joc.

Però, com s'hi jugava? Doncs, s’enfrontaven dos equips, tot i que el nombre de jugadors no era fix, i es llençava la pilota el més alt possible o es botava. El “gol” s’aconseguia quan es portava la pilota fins l’altre extrem del camp contrari i es tocava la corda. Per aconseguir això, els jugadors podien fer de tot, menys matar algú de l’equip contrari.
El joc era molt ràpid i físicament esgotador, i es podia derribar l’adversari sense cap problema o sanció. De vegades, hi havia tanta violència que alguns jugadors quedaven ferits o morien després del joc.
Posteriorment l’exèrcit romà va estendre el joc per la resta d’Europa. 

Aquí hi ha un petit vídeo que us pot servir per fer-vos a la idea de com era l'Harpastum!



Com podeu imaginar, aquest joc ha influït en alguns jocs actuals. Sabríeu reconèixer a quin esport s’assembla més?

Eva Francisco
2n BTX B

4 comentaris:

Jonatan Vidal ha dit...

Amb aquesta entrada queda demostrat un cop més la gran influència que ha tingut el món clàssic en molts aspectes fins ara.

Responent a la pregunta, aquest joc el relaciono molt al que actualment és el futbol americà. Molt bona feina!

Ari ha dit...

Clarament l'Harpastum està fortament influenciat pel rugby. Potser no és tan bèstia però s'assemblen força, sobretot el fet de placar el contrari amb l'objectiu d'aconseguir la pilota i mantenir la possessió del joc.

Bona feina!

L'ombra d'un somni ha dit...

Eva, sempre em sorprens amb les teves entrades, i aquest cop no ha estat diferent.
Suposo que l'esport que més s'assembla és el rugbi o el futbol americà com han comentat abans que jo. De fet, no he tingut mai massa clara la diferència entre un i altre; el que sí que és evident és que són esport molt dur i que possiblement resultaven un excel·lent entrenament per als soldats del Cèsar.
Bona entrada"

Adriana. ha dit...

Jo també ho relaciono amb el rugby. Quina entrada més curiosa. Tu sempre trobes coses que em sorprenen. Bona feina, companya!!