Hodie est

dijous, 25 d’octubre del 2012

O Brother, Where Art Thou?

Χαῖρετε!

L'altra dia buscant informació sobre l'Odissea vaig veure un apartat sobre l''impacte visual de l'obra, i allà vaig veure una pel·lícula amb un nom ben curiós 
"O Brother, Where Art Thou?".

Aleshores, vaig continuar llegint i vaig trobar que aquesta pel·lícula dels germans Cohen s'inspira lliurement en l'Odissea: etrata el Mississipi en l'època de la Gran Depressió amb un peculiar Odisseu (Ulysses Everett McGill, interpretat per George Clooney) que s'escapa d'un camp de treballs forçats per retrobar-se amb la seva dona Peny, clarament inspirada en Penèlope, la dona del nostre Odisseu, que va esperar durant 20 anys el retorn del seu marit. En la seva fugida és acompanyat per dos personatges més i els tres reviuen les aventures de l'Ulisses grec al més pur estil "sureño".

En iniciar aquesta fugida agafen un tren i es troben un endeví cec que està clarament inspirat en el Tirèsies grec: a l'Odissea d'Homer s'explica com, un cop mort, Tirèsies rep a l'Hades la visita d'Odisseu. L'heroi, seguint els consells de Circe, fa les libacions i els sacrificis necessaris per posar-se en contacte amb els morts: deixa regalimar dins d'un fossat la sang dels sacrificis, que atrau les ànimes dels difunts. 
L'ombra de Tirèsias és la primera a beure'n. Tot seguit, l'endeví explica a Odisseu la causa de l'animadversió del déu Posidó, que el persegueix perquè havia cegat el seu fill Polifem. També li aconsella que, si vol tornar sa i estalvi a Ítaca, respecti per damunt de tot els ramats d'Hèlios, un consell que els seus companys de viatge no escolten.

A la pel·lícula, després es troben amb tres belles bugaderes inspirades en les sirenes del Cant XII de l'Odissea, les quals aparten als fugitius captivant-los i retratant-los en el seu camí de tornada. 
També es troben amb un venedor de Bíblies, que els enganyarà, els apallissarà i robarà tots els seus diners: està inspirat en el Polifem de la illa dels ciclops, fill de Posidó, que es menja alguns companys d'Odisseu al Cant IX. 
Odisseu va escapar de la seva cova emborratxant-lo i deixant-lo cec mentre dormia.
El cíclop de la pel·lícula és golafre i du un ull tapat.

I aquests són alguns dels detalls de la pel·lícula, que és gaire fidel al relat sinó una mera inspiració. Però em va agradar perquè fa moltes referencies a l'obra clàssica i m'ha servit per explicar algunes de les aventures d'Odisseu que estem estudiant i plasmant en les entrades al bloc. 

I vosaltres, sabeu d'alguna pel·lícula més que estigui inspirada en l'Odissea? 

Fran Osorio
2n BTX

5 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Fran, sempre em sorprens amb les teves entrades !
T'he de dir que havia llegit alguna cosa de la peli, i que la vam veure aquest estiu a casa.
El cert és que és una mica "peculiar", que hi ha episodis clarament inspirats en l'Odisseu homèric, però que també hi ha fragments d'allò més absurd!

La veritat és que no sabria com qualificar la pel·lícula i tampoc no m'atreveixo a recomanar-vos-la.
Definitivament és molt millor passar una tarda llegint l'Odissea original!!!!

Bona feina!

Lorennna ha dit...


Doncs jo no sabia de l’existència d’aquesta pel•lícula! I m’ha cridat l’atenció, així que no m’estranyaria res que una nit d’aquestes que no saps que fer, la agafi i la vegi! Felicitats per l’entrada, Fran!

Adriana. ha dit...

Jo tampoc l'havia escoltat i és interessant el que expliques.
Ho has fet molt bé, però no la veuria ara mateix perquè sinò sóc capaç de envolicar-me amb l'original.

Bona feina, Fran!!

Javi ha dit...

Pel.lícules inspirades en l'Odissea n'hi ha moltes. Veieu "Edén al Oeste", inspirada en el tema de la inmigració.

Ari ha dit...

Ja veig que l'Odissea es pot associar fàcilment tant amb cançons com amb pel·lícules! Fran, com sempre sorprenent a tothom, felicitats per l'entrada!