Hodie est

dissabte, 27 d’octubre del 2012

La publicitat

Avete!

Com aquesta és la meva primera entrada al bloc des de l’inici de curs i no he estat gaire inspirada, he pensat a fer-ho sobre el meu treball de recerca, ja que és un tema del qual mai hem parlat a classe i jo penso que és bastant interessant. 

Us estareu preguntat de què tracta, veritat? Doncs el treball és sobre el món clàssic en la publicitat. Però avui us parlaré de com publicitat l’antiguitat i sobre els seus orígens.


Els orígens de la publicitat els trobem en especial a l’antiga Roma, a Pompeia, on els primer mètode que es van fer servir va ser el de pintar els anuncis en els murs. Els arqueòlegs van trobar bastants mostres arqueològiques en especial a la ciutat esmentada, on van desterrar rètols que informaven sobre un terreny posat a la venta o sobre una taverna situada en una altra ciutat. 

El primer anunci trobat es data l’any 3000 aC i és un cartell trobat a la ciutat egípcia de Tebes, que ofereix una recompensa d’una moneda d’or per aquell qui capturi i torni al seu amo un esclau fugitiu.


Els primers recursos utilitzats per donar a conèixer les mercaderies i els objectes que es posaven a la venda van ser la veu i els símbols gràfics i encara avui dia es continuen utilitzant. Els podem sentir en els nostres mercats oferint peix, fruita, roba o qualsevol producte. També podem trobar a molts comerços els símbols gràfics que representen l’activitat del comerç, com per exemple una serra a la fusteria, ulleres a l’òptica o un peix  a la peixateria.

A Òstia hi ha encara una taverna que conserva les restes del cartell que anunciava els productes: 


Italy, Ostia Antica, Roman bar/ restaurant

Amb el pas dels segles la publicitat va anar avançant: a l’edat mitjana va continuar sent oral, ja que la majoria de la població no sabia llegir, a partir del segle XV es van desenvolupar els anuncis gràfics amb l’aparició de l’impremta i al segle XVI va aparèixer per primera vegada la marca registrada mitjançant un segle bidimensional o tridimensional que simbolitza una empresa o producte. Tot això fins al present, on Internet és un dels mitjans de comunicació més utilitzats i a través de qual podem compartir el nostre bloc!

Paula Torrents
2n BTX.

5 comentaris:

LucilaPalma ha dit...

És veritat que mai habíem parlat d'aquest tema, sino de com hi ha coses d'aquella época a la publicitat d'avui. Mai había pensat això de que posaven anuncis pero trobar esclaus o de la venta de terrenys...

Adriana. ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada Paula. Simple i molt interessant.
Sempre tenim que publititar-nos si volem que ens coneguin.

Bona feina, companya! :)

Ari ha dit...

Crec que això va sortir a classe fa poc i recordo que vam veure unes quantes, i hi havia alguna de molt graciosa! He de dir que a mi també m'agradat molt la teva entrada Paula, clara i concisa!

L'ombra d'un somni ha dit...

Bé, Paula, espero que a mida que avanci el teu treball de recerca ens puguis dir alguna cosa més sobre la publicitat en el món antic... o sobre el món antic a la publicitat.

De moment, ens conformarem a la introducció.

ana fdez ha dit...

Una entrada interesant, mai m'havia parat a pensar com feien la publicitat els avantpassats nostres, em sembla divertit!