Hodie est

dilluns, 21 de maig del 2012

L'educació a Roma

[Parla en Marcus Valerius Maximus]
Ja sóc aquí una altra vegada, com cada setmana. El nostre fill mitjà ha de preparar-se per anar a l’escola. És una sort que en aquests temps, la cultura grega marqui l’educació i la cultura romanes. Antigament, només es limitava a l’educació que podía impartir el pater familias. Es tractava d’una educació de camperols basada en el respecte a les costums dels avantpassats (mos maiorum). Des de que som petits, se'ns ensenyava que la família a la qual es pertanyia era una autèntica unitat social i religiosa on els poders estaven concentrats en el pater familias. Ell és el propietari de tot i té el dret de vida o mort, sobre tots els membres de la família. Jo mateix, fins als 7 anys, vaig ser educat per la meva mare, on la seva influència et queda marcada per tota la vida. Després, el meu pater es va fer càrrec de la meva educació. Ell em va ensenyar a llegir, escriure, utilitzar armes i a cultivar la terra. Alhora que impartia els fonaments de religió, moral i coneixement de la llei. Temps més tard, amb 16 anys vaig formar-me a l’exèrcit. Van ser els dies més difícils de la meva vida, perquè si eres covard et fustigaven fins morir, et podien decapitar i només es menjava pa i llegums...

- Ave, pater!
-Salve Antonius! Has agafat el material per anar a l’escola? Va, festina, sed non lente!
[Se’n va Antonius Valerius Maximus i comença a parlar]
- Que pesat que és el pater! Que si Antonius això, que si Antonius l’altre...Per cert, jo sóc Antonius Valerius Maximus, el fill petit de la família Valeria. Doncs clar que he agafat el material de l’escola. Com vol que escrigui si no és al papyrus  o a la tabula cerata, amb el calamus. Penso que ho diu perquè ell no ha tingut la mateixa educació. Jo vaig a l’escola del litterator, on hi ha molts ludi-magister. A l’escola m’acompanya en Davus, el pedagogus
Estic a l’ensenyament primari (ludus litterarius), on la jornada és de 6 hores, amb descans al migdia, i un dia festiu cada 9 dies (nundinae)! Començo el curs al mes de març, però des de Juliol fins als idus d’octubre, (el dia 15) hi ha vacances estivals. Les classes es fan en galeries (pergulae), sota els porxos del fòrum o en botigues llogades, separades del carrer per una cortina (velum). De vegades, les fem a l’aire lliure. Dintre les aules ens asseiem en bancs sense respatller o en tamborets (subsellia). Ens agrupem al voltant del mestre (magister), que seu amb una cadira amb respatller (cathedra).
A l’escola, aprenc a llegir (legere), escriure (scribere) i a comptar (calculare), primer amb els dits, i després amb l’abacus, un tauler amb pedretes. Procuro estudiar molt, perquè si no aprenc em castiguen amb severitat. L’any que ve estaré a l’ensenyament secundari (ludus grammatici) on el grammaticus m’ensenyarà sobretot literatura i gramàtica, i també geografia, història, astronomia, mitologia...

[L’Interromp el paedagogus]
- Antonius, estàs preparat?
- Sí, Davus, marxem (se’n va corrents).
- Aaaai... Aquest nen em gasta les poques energies que em queden!... Sóc en Davus, el pedagogus d’aquesta família. Porto el nen a l’escola, que està bastant lluny, perquè la família viu al mont Palatí i he de baixar fins al centre de la ciutat on està l’escola. Jo sóc, com he dit, qui acompanyo l'Antonius a l’escola, i per no haver de fer tants viatges, m’estic en una habitació especial (paedagogeion), on espero que surti. Ja hi som, fins aquí ha arribat el nostre camí a l’escola.
-Ave Dave!
-Salve Antoni!

I fins la intervenció sobre l’educació i l’ensenyament romà. Ara el pedagog Davus us explicarà, en l’estona que ha d’esperar l'Antonius, com es feien servir els estris de l’escola.
Salut!
Eva Francisco
1r BTX B

7 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Gràcies, Eva, per presentar-nos un nou membre de la família, que té una ingrata? ocupació similar a la vostra.

Bona descripció de l'escola romana!

Adriana. ha dit...

Aquesta entrada m'ha agradat força, ja que és interessant saber com els romans es prenien l'educació i de quina manera la duien a terme. Està ben explicada, és entretinguda i fins i tot queda simpàtic el diàleg.
Ara em queda asimilar tot el vocabulari en llatí, però fóra d'això et dono la enhorabona!! Molt bé, Eva!

alex verdugo ha dit...

Està molt bé, però a mi hem tocava els estris de l'escola y també els has fet tu jajajaja

fraaan7 ha dit...

Si es veritat jo també me fixat en això! En quant al rest de l'entrada m'agrada molt el diàleg i ho entès tot ben fet Eva!

Greta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Greta ha dit...

uffff emm costara assimilar tanta informació!! bona entrada molt ven feta i completeta. Felicitats :)

Raquel. M ha dit...

Bona entrada Eva. M'ha agradat força :)