Hodie est

dimecres, 30 de maig del 2012

Els vestits romans


Avete omnes! 

Jo sóc l’esclau Perseu i com que demà la familia Valeria tenen el casament de la seva filla Valeria, jo m’encarrego de preparar la roba que es posaran. El vestit habitual dels romans és la túnica, feta de lli i formada per dues peces de roba cosides juntes. Arriba fins a sota dels genolls i es lliga al cos amb un cinturó. Els romans es vesteixen  únicament amb la túnica en ambients familiars o al camp.

HOMES

Però com que demà van de casament aniran més formals. Comencem amb els homes: per sortir al carrer o per qualsevol acte públic a sobre la túnica es posen la toga, el vestit nacional romà. Tot romà lliure ha de portar la toga perquè no el confonguin amb un esclau com jo. És blanca de llana i amb forma d’el·lipse. Com posar-se la toga és complicat, jo els ajudo a posar-se-la. I des del dia abans ja tinc col·locats bé els plecs d’aquesta gran peça de roba. Per portar-la a sobre han de deixar el braç dret lliure, i amb l’esquerre sostenir els caps de la toga. A l’hivern, sota una toga gruixuda porten fins a quatre túniques, una camisa, un tapacoll de llana i unes bandes que els tapen les cuixes i les cames.

Hi ha diferents tipus de togues per distingir de quin tipus de persona es tracta: 
- la toga pura, sense ornaments. 
- la toga praetexta adornada amb una banda de porpra, és el vestit dels infants i adolescents fins al setze anys, de les noies fins al matrimoni, dels magistrats i d’alguns sacerdots. 
- la toga picta és la que s’usa durant les desfilades i les festes de triomf. 
- I la toga candida que es posen els candidats a càrrecs públics; és més blanca de l'habitual i d’aquí ve que la persona que es presenta a una elecció sigui anomenat candidat.
Com a roba interior, els homes portaven una mena de calçotets anomenats subligaculum.



DONES

Les dones romanes han deixat d’utilitzar la toga a sobre de la túnica i es cobreixen amb una peça de roba anomenada stola, un vestit llarg fins als peus que se subjecta a la cintura amb un cinturó i queda més femení. Per sortir en públic les romanes es posen damunt un mantell anomenat palla, que els cobreix les espatlles i si volen també el cap. Com a roba interior, porten una peça de roba per aguantar el pit anomenada fascia pectoralis o strophium.

EL CALÇAT I ELS COMPLEMENTS
Les sabates que acompanyen la toga són els calcei, n’hi ha de diferents tipus: el calceus patricius, lligat amb quatre tires de cuir i de color, i el calceus senatorius, de cuir negre. També es porten una mena d’esclops (socci) i quan no estan en públic es posen les sandàlies (soleae). Tant els homes com les dones portaven el mateix calçat.



Per cert, ara que me'n recordo, ahir vaig haver d’anar a casa de n'Aurelius, un amic del meu amo, a deixar les seves sandàlies perquè el meu amo se les pogués posar abans d’entrar al triclini de la domus de l’amic,  ja que anava a fer un banquet amb ell i segons mana una vella tradició, si ets el convidat i vas a passar-hi unes quantes hores a una domus que no és la teva, has de dur les sandàlies.

Entre els romans no existeix el costum de portar barret. Només quan fan un viatge o han d’estar molta estona al sol. L’anomenen petasus. La dona pot portar un ventall (flabellum) o una ombrel·la (umbella).
Quant a ornaments personals, els romans només solen dur un anell (anulus) que els serveix de segell. Les romanes porten més joies: anells, agulles (acus fibulae), arracades (inaures), braçalets (amillae), collarets (monilia o torques) fins a gruixudes cadenes d’or al coll o al turmell (periscelis).     

PENTINATS
Els homes lliures solen portar el cabell curt o rapat a zero, els joves poden portar-los llargs. Les noies joves llueixen trenes recollides a la part alta del cap i els pentinats de les matrones són ben complicats. Els els fa l'ornatrix. i porten cintes, flors, perles, etc. I ja existeixen les perruques i els tints!


Bé, doncs ara que ja us he explicat com es vesteixen els meus amos, vaig a preparar la túnica blanca sense adorns caiguda fins als peus i les sandàlies de color safrà que li posaré demà a Valeria. I amb l’ajuda de la Melisa, que es va dedicar a ser un temps ornatrix, es farà el pentinat segons la tradició del casament, amb un ferro de llança corbat en 6 trenes separades i li col·locarem una garlanda de flors i  el flammeum, el vel de color taronja.
                                  
Quin dia que ens espera!

Laura Jovani
1r BTX

4 comentaris:

Greta ha dit...

bona feina laura !! m'agrada molt la part dels pentinats

Adriana. ha dit...

M'agrada aquesta entrada, sobretot els tipus de toga... i a més això dels anells m'ha fet enrecordar-me de dimarts a l'excursió on hi havia uns quants. Sorprén que bé ho tenien tot preparat... Bona feina Laura!

L'ombra d'un somni ha dit...

A veure si aquest curs tenim temps d'organitzar una desfilada de moda romana com vam fer fa dos anys!
Ara tenim molta més informació i fins i tot ens podem fer pentinats!
Llàstima que ens falti temps!

Bona feina!

Raquel. M ha dit...

Hem sembla molt interessant. Bona feina Laura!