Hodie est

dilluns, 14 de maig del 2012

La família Valeria: Marcus Valerius Maximus

Salvete amici!

Em dic Marcus Valerius Maximus i sóc el pater de la família Valeria. Durant un temps compartiré les meves vivències i les de la meva família amb vosaltres, ja que Apol·lo m’ha encomanat fer-ho amb l’objectiu que us serveixi per adquirir coneixements sobre els costums romans.
Els Valèria vivim al mont Palatí i som veïns d’August, perquè com a ex-cònsol d’Hispània i d’Aegyptus tinc l’honor de viure entre l’elit política del moment. Tinc com a propietats tres domus, en Tàrraco, Roma i Alexandria, dues establies a Roma, dues vil·les, a Letòpolis i a l’ager de Roma, un moll amb una gran flota de vaixells comercials en el port de Tàrraco, a més és clar de ser l’amo i senyor de la meva dona, els meus fills i els meus esclaus, que estan repartits per les domus, vil·les i establies.

Possessions de la família Valèria

Això és degut al fet que sóc el Pater Familias. Heu de saber que la figura del pater familias té una sèrie de requisits indispensables i comporta uns avantatges sobre la resta de la família. Per poder ser un pater familias s’ha de ser ciutadà romà i independent. Això es diu homo sui iuris. També s’han de posseir els tres estats civils romans: llibertat, ciutadania i família.
Si compleix aquests requisits, el pater familias exerceix les lleis i el poder romà sobre els béns i les persones que estan sota el seu comandament, és a dir, sobre tota la família, que inclou possessions i esclaus. (De fet, la paraula família ve del mot famulus, que significa esclau.) Aquest exercici de poder rep el nom de sub manu. A més tinc la patria potestas que comprèn el conjunt de drets i poders que puc aplicar a les meves possessions.
Entre ells hi destaquen:
·         el poder de la vida o mort o Vitae necisque potestas,
·         el poder de fer lliures els esclaus o Emancipatio,
·         el poder d’aprovar i rebutjar matrimonis
·         el poder d’atorgar la patria potestas als fills abans de la mort del pater familias.

Família Valèria

Acabada d’explicar la meva funció en la família Valeria i de presentar-vos amb honor les meves propietats, aprofito per saludar-vos i acomiadar-me des del tablinum, que és l’habitació de la domus més adient per concentrar-se, i més avui que hem rebut la visita de la tieta Claudia Minor i la meva muller Claudia li està ensenyant l’organització de la nostra gran domus, perquè ella no la coneix ja que viu al camp en una villa.

Ζήνων i Raquel. M

6 comentaris:

Adriana. ha dit...

Una de les coses que més m'agraden és veure una història començada de bona manera i explicada de bon grat.
M'agrada molt Marco, i Raquel... les fotos les trobo molt adients.
Felicitacions, ara veurem com continua.

:) Molt bona!

L'ombra d'un somni ha dit...

Marco, Raquel...
o millor Marcus, Claudia, estaré encantada de conèixer la vostra família, així com les activitats que dueu a terme habitualment.

Com diu l'Adriana, heu fet una història començada de bona manera i explicada de bon grat, i, com diu en Marcus, esperem que ens ensenyi moltes coses.

Bona feina!

Isabel Segura ha dit...

Si, estic d'acord es una molt bona forma de començar, una foto que escau molt bé a la nostra familia, ja tinc ganes de veure la próxima entrada!

fraaan7 ha dit...

M'ha agradat molt el inici de la nostra història! Les fotos i el mapa han quedat molt be!

alex verdugo ha dit...

Molt bon començament, espero que segueixi tot perfecte y puguem fer una gran historia entre tots!

Greta ha dit...

Comencem bé!!! som una família que maneja. Molt bon treball Marco i Raquel