Hodie est

divendres, 18 de maig del 2012

Dia de neteja

Avete,

Em dic Melissa i sóc una de les esclaves que s’encarreguen de la neteja de la domus de la família Valeria. La veritat és que són bastant deixats i estic bastant farta de netejar la porqueria que hi ha per tota la casa, i més ara que estan d’obres. Però, com que sóc una esclava, a treballar i a callar! Quina vida!

Ara em toca netejar una mica el mobiliari. Sort que la casa no està massa carregada de mobles, com és el costum, a excepció del tablinium i el triclini o l'exedra (clar, com que hi reben els convidats). Tot això que serveix per moblar la casa s’anomena supellex.
- Melissa, neteja els cubicula.
- De seguida, domina.
- Aquests dormitoris són bonics, però no tenen gaires mobles, ja que al menys els de la família Valeria són petits i com és costum de l'època els tenen adornats amb mosaics i pintures on representen alguns dels déus als quals prega la família, paisatges  exòtics, etc. I parlant de mobles es limiten a tenir el lectus (llit), no només als dormitoris, sinó a moltes més sales de la casa: el que servia de sofà, el d’estudi i els del maleïit triclini, on el lectus és més baix perquè la família menja estirada i llença les sobres a terra. Per aquesta raó em costa tan netejar-lo.
Bé, ja he acabat de fer els llits i de netejar el dormitori; ara he d’anar a preparar la taula, perquè aquesta nit hi ha un convit. Han de quedar ben nets els tres tipus de seients, el subsellium (un tamboret sense braços ni respatller), la sella (una cadira amb braços sense respatller) i la cathedra (una cadira amb un respatller llarg i arquejat.) Ara que hi penso, al meu amo sempre li diuen que parla “ex cathedra”, serà perquè s’asseu en aquella cadira?
Les taules també són diferents segons l’ús: hi ha les mensae, que eren les que estaven al costat del triclini, on els convidats podien deixar els plats a l'hora d'agafar el menjar i per últim la que he de preparar ara, que és la del convit.
I quan ho tingui acabat, he de pulir la vaixella de plata, que avui el convit és amb convidats importants. En els convits utilitzem la vaixella de plata, diferent de la de menjar normal que és de terra sigillata. La de plata la família la utilitza per realçar la seva posició social i provocar l’admiració dels convidats. Els vasa caelata (plats d'or i plata) són molt desitjats i costosos. Sort que els comensals no mengen en un plat individual, sinó en un de comú més gran. Cada servei (feculum) es porta en una safata (repositorium), una caixa de fusta amb luxosos adorns, dividida en pisos un damunt de l'altre per als plats que es diposita a la taula més gran.
La tradició fa que la família posseeixi una peça de plata cadascun, com un saler (salinum) i una patella que s'utilitza per al vi i les ofrenes d'aliments. La sopa que ha fet el cuiner sempre la posem en bols fondos com el catillus. I per últim, com que la família Valeria és de classe alta, tenen diferents culleres destinades a aliments molt específics: la cullera petita i punxeguda (cochlear) que s'utilitza per buidar i recollir ous mariscs i cargols; una mica més gran tenim la ligula utilitzada per purés i sopes, i per últim la trulla que servia per als líquids.

Bé, i amb això ja callo, que la senyora s'enfadarà si no em veu treballar. Salut!


Ruben

5 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé, Ruben, realment has reflectit molt bé tota la feinada que ha de fer la Melissa!

Bona feina!

nuria ha dit...

Uf, quanta feina!
Molt bona entrada

Adriana. ha dit...

Aquesta entrada m'ha agradat bastant, ja que és un apropament a la feina de Melissa en aquest cas.
Ben explicada, i molt interessant.

Bona feina, Ruben.

Raquel. M ha dit...

Molt bona entrada Ruben, ho has explicat tot molt bé! M'agrada molt el mobiliari de la casa :)

Greta ha dit...

Ohh!! pobreta esclava la tenim ven enfeinada... aquí qui viu les conseqüències de viure en una domus rica és ella que té que netejar moltíssim, no m'agradaria ser una escalava d'aquella època. Bona feina Rubén :)!