Hodie est

diumenge, 26 de febrer del 2012

Les edats de l'home

Hola a tothom! 

Després de rumiar-ho una miqueta he decidit que faré l’entrada sobre les Edats de l’home. Les edats de l’home es diu que són etapes per les quals ha passat la humanitat des de la seva creació, segons la mitologia clàssica. Com a fonts prendré dos escriptors, i dues versions diferents: 

Una d’elles és la versió grega poetitzada per Hesíode en el seu llibre “Treballs i dies”. No parla de quatre edats, sinó de cinc.

I l'altra la que explica Ovidi a “Les Metamorfosis” (llibre que ara precisament estem llegint a 1r, i del qual és el segon mite) on parla de “les quatre edats”. 
Aquesta, per suposat és la versió romana de l’historia.

En totes dues versions les edats estan diferenciades per metalls i cada vegada que canvien d’edat és per un metall de menys valor (forma simbòlica, mots connotatius). Cada vegada tenen menys valor, ja que les coses van empitjorant i és la degradació de la “qualitat” de la humanitat

Totes dues, però, narren les etapes des d'un temps llunyà on tot era harmonia i vivien de manera semblant als déus fins a l'època en què vivien els poetes. Van de l'edat d’Or a l'edat de Ferro

Hesíode i les “cinc edats”

Com ja he esmentat abans, aquesta versió apareix a un llibre d’Hesíode anomenat: Treballs i dies.
A la primera edat (OR), tot va anar de la mà de Cronos. Els homes sense cap problema vivien com si fossin déus; tots vivien ben tranquils i feliços.
Els homes ni tan sols treballaven; la Terra els proveïa tot el que volien. Vivien durant molts anys i un bon dia, de cop, morien sense sofriment.

L’edat d’OR

A la segona edat (PLATA), el restablidor de l’ordre serà Zeus, fill de Cronos.
A aquesta època els homes vivien durant uns cent anys com autèntics nens, I el temps que vivien com adults era realment poc, i a més el malbarataven discutint amb altres adults.
De cop i volta els humans es van negar a seguir rendint culte als déus, i llavors Zeus va destruir la raça per impietat… 

Ja, a la tercera edat (BRONZE), només vivien per la guerra. Van descobrir el metall que fa referencia a aquesta edat: el bronze. Amb aquest el que van fer van ser armes i estris. Aquesta raça es va destruir sola degut a la seva violència. 

La quarta edat (“l’Edat dels Herois”) no fa referència a cap metall, i és degut a què implica una millora respecte de l’anterior. En aquesta edat van viure herois i semidéus. Els herois que van lluitar a Troia i Tebes, per exemple, són d’aquesta edat. Aquesta vegada, al morir la raça, tots van anar a l’Eliseu.

L’edat del poeta és la que ve a continuació, la cinquena i última (FERRO).  Aquí els homes que van viure van ser infeliços i desgraciats. Família o no, tothom lluita entre sí, i ningú no es refia de cap altre que no sigui ell mateix. No hi ha vergonya i les persones dolentes es feien les bones.


Les quatre edats d’Ovidi.

Ovidi era un poeta romà, que a “Les Metamorfosis” narra un mite similar, però amb una diferència: només amb quatre edats. Omet l’edat del Herois.

A l’edat d’Or recalca la justícia i la pau, així com la lleialtat i la rectitud, molt pròpies de la primera edat de la humanitat. Diu que els homes encara no coneixien la navegació, i que per això no podien explorar el món.

El càstig i la por no són presents i la vida és tranquil·la. Tota la natura funcionava correctament.
 L'edat d'OR (2)

A l’edat de Plata, Júpiter va retallar l’antiga primavera i amb això va dividir el temps en quatre períodes, les quals són les estacions, i les seves característiques. I amb això els homes van aprendre l’agricultura i l’arquitectura.

A la tercera edat, Bronze, els homes viuen per la guerra i les armes; és una època cruel. Ja no hi ha veritat ni lleialtat, sinó que tot de coses dolentes. Fins i tot hi ha agressivitat a la natura, ja que aquesta “es desperta”. 

I ja a l’última edat, la de Ferro, hi haurà crims i molta impietat. Hi haurà robatoris, i molta inseguretat els uns en els altres. Molta sang, maldat, de l’harmonia ja no en queda ni el rastre. No hi ha ni tan sols justícia. I aquesta és la decadència del món.
 L'edat de ferro

I abans d’acabar m’agradaria compartir una informació que he trobat sobre els anys en els quals es creu que van succeir les edats:
EDAT D’OR: 1710-1674 aC.
EDAT DE PLATA: 1674-1628 aC.
EDAT DE BRONZE: 1628-1472 aC.
(EDAT DELS HEROIS: 1460-1103 aC)
EDAT DE FERRO: 1103 fins a l’actualitat. 

Després d’haver explicat les dues versions, crec que la diferència més important es troba a l’edat dels Herois de Hesíode, ja que a “Les Metamorfosis” d’Ovidi no és present.

Amb això dono per acabada la meva entrada. 
Espero que us hagi agradat, i que us vingui bé per a l’examen de demà. 

A reveure companys!
Adriana Hernández
1r BTX

7 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Enhorabona Adriana, has triat una de les parts més àrdues de les Metamorfosis i probablement gràcies a la teva entrada els teus companys ara tindran molt més clares què eren les edats de l'home.

Molt bona feina i molt útil per als de grecs, la comparació amb el mite grec d'Hesíode!

Ζήνων ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Ζήνων ha dit...

Sembla com si Les Metamorfosis fossin la base de la vida perquè últimament no paren d'aparèixer arreu...
Tot i això, Adriana felicitats per la entrada ja que expliques amb profunditat els trets bàsics de la humanitat :)

Raquel. M ha dit...

Bona entrada Adriana, m'ha semblat molt interessant i m'ha aclarit moltes coses sobre aquestes edats.
Felicitats :)

Juan Je ha dit...

Molt interessant. Enhorabona.

fraaan7 ha dit...

Es curiós que Ovidi omet l'edat dels herois, algu sap la raó? bona entrada!

Adriana. ha dit...

Jo crec que ell no creia en una edat de millora, simplement pensava que cada vegada el món anava a pitjor. Gràcies pels vostres comentaris nois! :)