Hodie est

dilluns, 6 de febrer del 2012

Clàssics al Crakòvia

Avete!


Avui us posaré un vídeo d'un programa que gairebé la majoria coneixem, Crackòvia.


Doncs bé, una de les últimes paròdies d'aquest programa és una queixa d'un grup de filòsofs grecs clàssics en el qual destaquen Plató, Aristòtil i Sòcrates. Els filòsofs, com podeu veure al vídeo, porten un cartell on posa "aquests clàssics no ens representen", que és una paròdia de la frase tan habitual en les manifestacions de “Aquests polítics no ens representen”.

Però el que diuen és que estan farts del fet que qualsevol cosa sigui denominada clàssic (en aquest cas, fent referència al derbi Barça - Madrid), ja que ells són els autèntics i únics clàssics, és de l'antiga Grècia, tenint en compte que l’adjectiu clàssic s’aplica a allò que es considera digne d’admiració i imitació, o que es pot prendre com a model a causa de la seva bona qualitat.


Ara bé, els filòsofs diuen que, en comptes de veure el partit de futbol, se'n van a veure al bar un clàssic de veritat: la batalla de les Termòpiles, que va enfrontar grecs i perses. (justament l'hem començat avui a classe)

En aquesta conversa de broma, però, deixen caure algunes frase plenes de significat, si més no per als de 2n que estudiem història de la filosofia. Així, de Plató diuen que és de la caverna, el recordeu el mite de la caverna?
Sòcrates, que bada mirant en les escombraries, només sap respondre allò de “Només sé que no sé res”, i finalment Aristòtil i Plató citen els pilars de la seva concepció del món, el primer fent una separació entre el món de les idees i el de les coses, i el segon afirmant que el món és físic i en transformació constant. Us sona tot plegat?

A més, es pot observar que porten la mateixa roba i estan representats igual  que al quadre de "L'escola d'Atenes", comentat a història de l’art i del qual hi ha una entrada antiga molt recomanable. Plató porta una túnica amb els colors lila i vermell i el llibre a la mà i Aristòtil vesteix de marró i blau.

Per acabar un parell de referències més:
Es neguen a anar  a casa de Sòcrates, “perquè només té cicuta per beure” Per què ho diuen?
I la frase “el futbol és l’opi del poble”, variatio de la frase d’un altre filòsof-teòric molt famós i posterior, que alhora es pot considerar una alteració de la llatina panem et circenses. Sabeu a quines frases es remunten?

A veure qui s'anima a respondre.
Espero que us hagi agradat!

Zoe Juanes
2n BTX

5 comentaris:

Ari ha dit...

Super bé Zoe, m'agradat molt! Nos espera un futuro bastante filosófico para los novatos de 1ero!

Ζήνων ha dit...

No sóc un gran fan de crackòvia però no em podia haver imaginat que podien arribar a tenir un nexe d'unió amb el món clàssic. Interessant... :)

Raquel. M ha dit...

M'ha semblat una entrada molt bona, m'ha agradat molt. Et felicito :)

Neus ha dit...

Mai hauria dit que els de Crakòvia farien una cosa així. I també he de dir que jo estic amb ells! jajaja. Molt interessant Zoe :)

L'ombra d'un somni ha dit...

Bé Zoe, realment és un gag ben curt però ple de referències al món clàssic, tal com dius en el teu comentari.

Els clàssics, doncs, segueixen vius!