Hodie est

dijous, 26 de gener del 2012

Grècia s'apropa

Avete omnes! 

Avui torno jo, Nausica, a timó d’aquest vaixell. Com bé sabeu tots, els alumnes de 2n de Batxillerat dintre de molt poquet ens dirigirem cap a terres gregues, cap un lloc on molts de nosaltres tenim ganes d’anar. Jo us faré cinc cèntims sobre un dels llocs que visitarem.

Grècia, λλάς en grec antic, és coneguda com el país de la cultura, de l’art, de les costums antigues, del mar, dels bons menjars... És un país ple de mitologia, en el qual pots estar visitant llocs i pots sentir com si passegessis per exemple amb Atenea, a l’Acròpolis, que, com sabem, està situada al bell mig de la ciutat d’Atenes.

L’acròpolis d’Atenes és un dels llocs més coneguts de Grècia, ja que gairebé tothom la reconeix en les fotos. Acròpolis és un terme procedent del grec i ve de akros, situat a dalt de tot, i polis, ciutat, per tant és la ciutat més alta, o la part més elevada de la ciutat. Les acròpolis, doncs,  eren sobretot la part alta de totes les ciutats gregues, i estaven situades en un turó per tal de defensar-se en cas que algú els ataqués. També feien la funció de centre religiós. En el cas de l’acròpolis d’Atenes la seva situació no va impedir que al 480 aC els perses la destruïssin. Ara bé, poc més tard, Pèricles, Περικλη̂ς, va manar la reconstrucció perquè així fos un símbol de la grandesa en aquell moment d’Atenes. 

Sobre l’Acròpolis un del nostres companys de l’any passat ens va fer una entrada magnífica on ens explica més detalladament tot el que veurem a Atenes. En canvi, jo avui us explicaré algunes de les curiositats potser són menys conegudes. 

Tothom ha sentit parlar del Partenó alguna vegada, però sabeu per què s’anomena així?  En grec Παρθένος θην significa:  Παρθένοςà verge i θην à  Atenea, la deessa de la saviesa i de l’estratègia en les guerres. Per tant, el Partenó és el temple dedicat a Atenea Verge.

D’altra banda, el temple que hi ha costat és l’Erecteon, en grec Eρέχθειον. I s’anomena així perquè és el temple d’Erecteu. Sabeu qui és aquest individu?
Erecteu era el fill d’Atena. I ara us preguntareu: Com pot ser que Atenea tingués un fill si era verge?
Doncs bé, resulta que aquesta deessa un dia va anar a encarregar-li unes armes al déu ferrer Hefest i aquest es va enamorar d’ella. Hefest va voler violar-la però ella es va negar perquè no volia perdre la seva virginitat. Mentre Hefest l’estava forçant va ejacular sobre la cuixa d’Atena. Llavors aquesta va agafar un floc de llana que tenia, es va netejar la cuixa i va llançar el floc a terra. D’allà poc després va néixer Erecteu, del contacte del semen amb el terra. Atenea va agafar el seu fill i el va ficar dins d’una cistella i el va donar a Pàndrosos, que era la filla de Cècrops, per tal que aquesta el mantingués en secret com si fos el seu fill. Però les germanes de Pàndrosos tenien molta curiositat i van obrir la cistella. Dintre de la cistella estava el nen amb una serp que les va atacar i les va matar. 

Després Erecteu va ser educat en el temple de la deessa Atena (la seva mare) a l’acròpolis i més tard va ser rei d’Atenes.

I per acabar us parlaré de l’olivera on, m’ha dit la Laura, ens farem la foto de grup prescriptiva. Aquesta olivera s’anomena l’olivera d’Atenea. I sabeu per què està aquí situada? Doncs bé, quan Zeus va prometre l’Àtica aquell déu que li atorgués el bé més gran, diversos déus van intentar aconseguir el patronatge de la ciutat. Finalment la disputa va ser entre Posidó, el déu de les aigües i els mars, i Atenea. Posidó va clavar el seu trident en una roca al costat del pòrtic i va fer brollar una font d’aigua salada, mentre que Atena va plantar una olivera. Llavors Cècrops i els tribunals dels déus van  donar-li la victòria a Atena.
I ara ja podeu imaginar-vos per què la ciutat d’Atenes es denomina així, en honor a la deessa.

Per últim us vull parlar del temple de Niké Àptera, (de νικ victòria, ἀ-πτερός sense ales). Van construir aquest temple després del tractat de pau que va signar Càl·lias amb els perses i amb el qual es va posar fi a les guerres Mèdiques. Per això li van posar aquest nom, per tal que la victòria quedés atrapada en aquest temple i d’aquesta manera la victòria mai marxés de la ciutat.

Espero que us hagi agradat la meva entrada i quan aneu a l’acròpolis us en recordeu de tot el que us he explicat. 

Nausica
Arantxa Rey
2n BTX

8 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé Nausica,
d'això se'n diu escalfar motors per marxar.

I els altres a llegir l'entrada que a dalt de l'acròpolis hi haurà examen.

Bona feina!

Calíope ha dit...

Sembla mentida, però d'aquí a menys d'un mes ja hi serem a Grecia! No se vosaltres pero jo cada cop que hi penso, em posso més nerviosa!

Arantxa, jo coneixia el significat del nom d'Acròpolis, però no sabia que hi haguès una olivera en honor a Atenea, ni que la victòria estiguès "atrapada" dins del temple d'Atena Niké! M'ha agradat molt la teva entrada, i sí, quan hi anem a l'acrópolis m'enrecordaré de tu! I per si de cas, et tindré ben a la vora per si la Laura ens fa aquest examen que diu!

Felicitats per l'entrada!

Ζήνων ha dit...

Es una entrada molt sorprenent perque explica fets que jo no sabía com que Hefest era un violador... O els motius de construir el partenó. Molt interessant :)

fraaan7 ha dit...

Molt interessant! A nosaltres ens queda 1 any per anar a Grècia!

Isabel Segura ha dit...

uff quines ganes d'anar-hi! per tastar els menjars i aprendre la cultura d'allà

Bona entrada :)

Electra ha dit...

Oleee, olee i oleee! Per fi arriba el premi del batxillerat que, sobretot, els que fem llatí i grec estem dessitjant fer, per poder confirmar, veure amb els nostres ulls i tocar tot el que hem estudiat aquests 3 anys. Tinc una ganes impresionants d'anar-hi i més d'aprendre coses sobre la cultura i la vida quotidiana d'allà. I per començar, està molt bé fer-ho per la part més important d'Atenes, l'Acròpoli.

Molt ben triat el tema Nausica.
Jo moltes coses d'aquestes ja les sabia d'Història de l'Art, però mai va malament acabar-ho de memoritzar.



Felicitats per l'entrada.
Petons :)

Neus ha dit...

S'apropa, s'apropa! Quan torneu vull veure moltes fotos eh! I el més important, disfruteu moltíssim!

Bona entrada :)

Juan Je ha dit...

No em sembla bé que s'expliquin aquestes histories sobre Hefest. Segurament aquest mite es com les llegendes l'han canviat amb el pas del temps, segur que va ser Atena que va a intentar violar a Hefest!