Hodie est

dimarts, 22 de novembre del 2011

Per què parlem de Zeus quan tenim Hefest?

Avete!

Sé que a la majoria de vosaltres us agraden els mites, però per arribar a entendre’ls fa falta tenir una bona base de mitologia i conèixer tots els déus grecoromans. Per això, jo us parlaré d'un dels més importants, Hefest!

Hefest (Vulcà, en la mitologia romana) era el déu del foc, els forjadors, artesans, i tot el  que estigués relacionat amb els metalls. Era lleig i coix; diuen que caminava amb l’ajuda d’un pal, i fins i tot en algunes ceràmiques apareix pintat amb els peus posats en sentit contrari, del revés. És fill d’Hera però es posa en dubte si el seu pare va ser Zeus, o no, ja que hi ha dues versions del mite. 

En una, Hera l’engendra sola per venjar-se de Zeus el qual havia infantat Atenea sol. I en la segona versió es diu que Zeus va participar en la seva creació.
Fos com fos, Hera, enfadada en veure el bonic ésser que havia tingut, el va llançar fora de l’Olimp i va estar caient nou dies i nou nits fins que va arribar al mar. A causa de l’impacte contra la Terra es va quedar coix. Allà el van adoptar dues deesses del mar, fins que va créixer i es va formar com mestre artesà.

Molts de vosaltres segurament haureu sentit el mite dels amors d'Ares i Afrodita, sí, quan Afrodita li feia el salt a Hefest amb el déu de la guerra, Ares. Segurament més d’un cop us heu plantejat la pregunta com un déu lleig com Hefest va acabar amb la deessa Afrodita. 

Doncs, jo ho explicaré perquè pugueu continuar vivint tranquil·lament. Temps enrere, Hefest per venjar-se d’Hera va regalar a tots els déus de l'Olimp un tron d’or,  però el d’Hera el va fer especial de manera que quan segués no pogués tornar a aixecar-se.
Quan això va passar van haver de cridar Hefest perquè desfés el malefici, i aquest va contestar que ho faria si li permetien contraure matrimoni amb Afrodita. I així va ser.


Un fet curiós d’aquest mite és que quan Hefest va tornar a l’Olimp no va tornar en un pegàs  ni en cap esser mitològic especial. Va tornar muntat en un ase. 

Hefest surt en uns quants mites més com el de Prometeu, ja que quan el castiguen, és Hefest qui fa les cadenes. I a molts altres... I segurament que als que no es parla d’Hefest és perquè és un personatge tant important que es dóna per descomptat que està ficat en el mite.

Hefest també conegut com
Juan Je Yamuza
1r BTX A

10 comentaris:

Calíope ha dit...

Felicitats per la teva primera entrada, Hefest! Encara recordo quan l'any passat els que ara estem a segon, ens volcavem a explicar mites quan ens tocava publicar al blog, perquè no sabíem de quina altre cosa fer-ho... L'any que vé, vosaltres pensareu el mateix dels que ara són a quart...
A mi el déu Hefest no es que em causi especial entusiasme, ni tampoc crec que sigui dels més importants, tot i que també és cert que te uns quants mites coneguts.
Per cert, quan Hefest va neixer, Hera el llença de l'Olimp precissament perquè és molt lleig, no perquè sigui bonic... Ho dic perquè has escrit que el llença perquè era bonic... Suposo que ha estar un error de falta d'atenció!
Sigui com sigui, per ser la primera entrada, no està gens malament. Moltes felicitats! :)

Juan Je ha dit...

Gràcies!
Sobre el que he posat de bonic era una irònia.

Neus ha dit...

Bona entrada Juan Je, no esperaba que parlessis d'una altra cosa!

Raquel. M ha dit...

M'ha agradat molt la teva entrada ja que m'agrada aquest deu per els mites en que surt. Està molt bé explicat. El felicito!

Laura ha dit...

Bé, Hefest, se m'han avançat en les felicitacions! Bona feina i sobretot bon cor en triar com a déu preferit un déu lleig, brut i pencaire! Tenir com a preferit Apol·lo és molt més fàcil, oi?

fraaan7 ha dit...

Bona entrada Juan Je! Als God of War3 surt Hefesto, en aquest explica com va fer la caixa de Pandora i explica la seva vida també mireu-lo:

http://www.youtube.com/watch?v=gLoCCu7e2-8&feature=related

Greta ha dit...

Hefest!! m'agradat el tema que has fet servir per fer la teva entrada. Que consti que el nom artistic ees meuu :D jajajaj Bona entrada (Y)!

Ζωή ha dit...

Pobre, al final qui va acabar rebent va ser Afrodita! (tot i que ja descobrireu, que gaire bona no va ser..)

Ζήνων ha dit...

Dues coses que haig de dir:
-Per què torna amb un ase?
-I crec que aquest nom que t'han atribuït no va amb tu basicament, perquè és un déu de l'artesania. Per l'altra banda si que s'ajusta al teu perfil perquè és un déu astut :)

Juan Je ha dit...

El proxim cop aniré amb compte i no em deixaré cap informació Marco.