Hodie est

dijous, 24 de novembre del 2011

Els Déus Romans


Avete!
Em dic Sandra, sóc una alumna de 1r de batxillerat i aquest és el primer any que faig llatí. A més avui és la primera vegada que publico al blog.

Aquesta setmana he estat rumiant sobre el tema del qual podia parlar avui i al final he decidit fer un petit resum sobre els déus romans més importants.


Apol·lo
És el déu del foc solar i de la bellesa. Representa la inspiració positiva. Se'l representa com un home jove i atractiu, que porta amb freqüència un arc, fletxes i una corona de llorer. Era fill del déu Zeus i de Leto. El seu oracle més important estava a Delfos.





Bacus
En grec era Dionís. És el déu de la natura i molt especialment de la vinya i el vi. Aquest déu es transforma en cabra o serp, i el seu símbol vegetal és la vinya enroscada al voltant d'un bàcul. Generalment apareix estirat, amb una copa a la mà i amb una corona de fulles de parra. Era bo i amable amb qui l'honrava, però portava la bogeria i la destrucció a qui menyspreava a ell o als rituals orgiàstics del seu culte. D'acord amb la tradició, Dionís moria cada hivern i renaixia en la primavera.




Ceres
És la deessa de l'agricultura, de les collites i de la fecunditat. És filla dels titans Cronos i Rea. Quan la seva filla Persèfone va ser raptada per Hades, déu del món subterrani, el dolor de Ceres va ser tan gran que va descurar la terra, i no van créixer plantes i la fam va devastar l'univers.




Cupido
Era fill de Venus. Tant en l'art grec com en el romà es presenta Cupido, déu de l'amor, com un nen entremaliat, armat amb un arc i fletxes, que dispara tant contra déus com contra homes.



Diana
En grec Artemis. És la deessa de la caça i els animals salvatges, especialment els óssos. Com a deessa guerrera apareix sempre armada amb llança, casc i un escut rodó. Diana té el poder de petrificar qualsevol que la miri. Era filla del déu Zeus i de Leto, i germana bessona del déu Apol·lo. Com deessa de la lluna, se la identificava de vegades amb la deessa Selene i amb Hècate. Tradicionalment era amiga i protectora de la joventut, especialment de les noies.



Juno
En grec, Hera. És la reina dels déus, filla dels titans Cronos i Rea, germana i dona del déu Zeus. Juno era la deessa del matrimoni i la protectora de les dones casades. Era el prototip de la bona dona. El seu animal representatiu és el paó. Era coneguda per les seves advertències i bons consells.






Júpiter
En grec era Zeus. Personifica la llum i els fenòmens celests entre els pobles itàlics. Com a déu del cel, el seu atribut és l'àguila; com a déu de les tempestes, el seu atribut és el raig. A més, governa sobre homes i déus.







Mart
En grec Ares. Aquest déu, molt antic a Roma, era el déu dels combats. El seu culte era molt important. Els animals que li estaven consagrats eren el pica-soques i la lloba. Ares era un déu ancestral de Tebes i tenia un temple a Atenes, al peu de l’Areòpag o muntanya d’Ares.




Mercuri
És el patró del comerç, dels viatges i de l'eloqüència. Se'l representa com a un home que porta casc, sandàlies amb ales i espasa corba. És el missatger dels déus, fill del déu Zeus i de Maia, la filla del tità Atles. Guiava a les ànimes dels morts cap a l'inframón i es creia que posseïa poders màgics sobre la son.





Venus
En grec Afrodita. És la deessa de l'amor i la bellesa. A les nombroses còpies romanes d'estàtues gregues es posa de manifest el seu aspecte seductor. En la Ilíada d'Homer apareix com a filla de Zeus i Dione. En llegendes posteriors se la descriu brollant de l'escuma del mar i el seu nom pot traduir-se com 'nascuda de l'escuma'.



Minerva
En grec Atena. És la deessa de la guerra i de la saviesa. Se la representa amb casc, llança i cuirassa, a més d’un escut amb el cap de la Medusa gravat, que en comptes de cabells, té serps.







Neptú
En grec Poseidon. És el déu del mar. Se'l representava amb barba i un trident a la mà. Era fill del tità Cronos i la titànide Rea, i germà de Zeus i Hades. Posidó era marit d'Anfitrite, una de les nereides, amb qui va tenir un fill, Tritó.



Espero que us hagi agradat a tots.
Fins aviat!

3 comentaris:

Ζωή ha dit...

Aquests diríem que són els déus romans "principals"... sembla fàcil, fins que desprès canvia el nom en grec tot i ser els mateixos personatges(m'agraden més els noms grecs)i desprès aparèixen mil déus amb mil aventures entre ells.. sobretot per part de Zeus i les seves "amiguetes"!
Bona entrada, va bé per acabar de saber-ho tot d'ells!

L'ombra d'un somni ha dit...

Bé, Sandra, deixant de banda que falta algun dels importants, com Hades o Hefest, hauries d'haver presentat els déus per ordre d'importància, o nois i noies, o alfabèticament, i no tan "aleatòriament".

Però el que és més important i a la vista de la feina feta, almenys podries citar la pàgina d'on has "extret" tota la informació, que per cert, és força interessant i molt més àmplia: http://www.xtec.es/~msolana/tot/grecia/dioses.htm

Potser la propera vegada!

lisabeth ha dit...

Ha d estar be fer un bloog d aquests ��.Precisamente ARA estén fent un treball sobre aixó i la veritat es que es molt divertir ver no