Hodie est

dilluns, 14 de novembre del 2011

Éssers prodigiosos

Hola a tots i totes!

Avui us parlaré d’alguns éssers prodigiosos de la mitologia grega. Són aquests éssers els que apareixen a les llegendes mitològiques adoptant la forma d’animal i persona o de barreja de dos o més animals d’espècies diferents amb unes característiques poc comunes.


Esfinx
És una figura de la mitologia grega i egípcia. Tenia cara de dona, cos de lleó i ales d’àguila. Algunes versions diuen que era filla d’Orte i de Quimera; altres diuen que era filla de Tifó i d’Equidna.

Vivia en una muntanya propera a Tebes, on havia estat enviada per Hades com a càstig per una ofensa al matrimoni que havia fet. Proposava un enigma als viatgers, i devorava els qui eren incapaços de resoldre’l.

 L’enigma era:
<< Quin és l’ésser que camina amb quatre peus al matí, dos al migdia i tres al vespre, però què, contràriament a la majoria dels éssers vius, és més ràpid com menys peus utilitza en caminar? >>

Ningú aconseguia trobar la resposta, fins que va arribar Èdip a Tebes, i va respondre, en ser preguntat per l’Èsfinx:
<< És l’home, que va de quatre grapes quan és petit, fa servir les dues cames d’adult i el bastó quan és vell >>

La resposta era correcta, i l’Esfinx es va suicidar precipitant-se des de l’alta roca on solia seure.


Gorgona
Les gorgones eren tres monstres marins: Esteno Euríale i Medusa. Eren filles de les divinitats marines, Forcis i Ceto, i germanes de les Grees, horribles divinitats preolímpiques, i de les Hespèrides, precioses nimfes que vivien a la fi del món.


Segons Hesíode, habitaven a l’Occident, l’altre costat de l’oceà. Tenien una mirada tant penetrant que tot aquell que les mirava directament als ulls es convertia en pedra.
Eren éssers amb urpes, cabellera de serps verinoses, llengua llarga i dents punxegudes. Tenien tot el cos recobert d'escates de drac, ullals de senglar en les seves boques, mans de bronze i ales d'or, que pesaven tant que amb elles no podien volar.
Medusa, diferent a les seves germanes en néixer i la més jove d'elles, va acabar convertint-se també en una criatura monstruosa, però no va adquirir la immortalitat, tal com les seves germanes ho van fer. Va ser Perseu, fill de Zeus i Dànae, qui la va matar i va lliurar el cap de Medusa a Atenea, la qual va incorporar-lo al seu escut de batalla.
De les altres germanes, Esteno era considerada la més agressiva de les tres. Posseïa una extraordinària força psíquica i física amb la qual manipulava aquells que s'hi acostaven.
Per la seva banda, Euríale, la major de les tres, tenia el do de la sanació en la seva sang, però només sanava si la sang brollava del costat dret.


Quimera
És un esser  monstruós amb tres caps diferents, un de lleó, un de cabra i un altre de serp. Treia foc per la boca i devorava gent i bestiar. La seva mare era la serp Equidna i el seu pare era Tifó.
Vivia a la regió de Líbia, on el rei, va ordenar a Bel·lerofontes que la matés.


Ho va aconseguir acostant-s’hi per l’aire muntat Pegàs i enfonsant en la seva gola una llança amb una punta de plom, que es va fondre amb el foc que exhalava i la va ofegar.

I fins aquí la primera entrega de criatures monstruoses!

Eva Francisco
1BTX B

7 comentaris:

Laura ha dit...

Bé, Eva, tot i que al final no has penjat tu l'entrada, perquè avui no has vingut.

Ara esperarem que completis el catàleg d'éssers monstruosos.

A veure qui ens diu en quines pel·lícules apareix algun d'ells!

Bona feina!

Neus ha dit...

Sempre que veig alguna imatge d'algún monstre penso que no m'agradaria gens trobar-me'l! M'ha agradat la entrada Eva :)

PD: Laura, Persi Jackson serveix? sortien molts monstres...

Electra ha dit...

L'esfinx surt a l'Odissea, un meravellós llibre que explica la tornada d'Ulisses a casa després de la Guerra de Troia.
També surten a Percy Jackson, com moltes més.

Veig que el costum dels de primer de fer les entrades sobre mitologia encara perdura...i crec que ho continuará fent! jajajajaj

Molt bona entrada, per això.
Petons

Isabel Segura ha dit...

Si m'enrecordo de cuan sortia la gorgona...

Bona entrada, m'ha anat bé per refrescar l'informació!

Raquel. M ha dit...

Molt bé Eva, hem sembla que està molt ben explicat i a més, els éssers prodigiosos o monstres són una de les coses que més m'agraden de la mitologia grega.

fraaan7 ha dit...

Penso igual que la Raquel! M'encanta la Quimera per cert.

ἐράτω ha dit...

M'encanta :)!
Les gorgones sens dubte, són les meves preferides!

Mireu Percy Jackson, perquè ho fa de conya això de matar a Medusa (pobreta meva...)

Genial l'entrada noia!