Hodie est

dimecres, 2 de novembre del 2011

Totum revolutum: curiositats romanes


Hola!

A qui no li agraden els famosos parèntesis de la Laura? Avui em toca a mi fer l'entrada i he decidit fer-la sobre curiositats romanes, ja que hn'i ha moltes i són coses que no expliquem a classe per falta de temps (exceptuant alguns d'aquests parèntesis de la Laura), però que no per això deixen de ser interessants.

Us mostraré que des de fa molt temps existien coses que tenim actualment, o l'origen d'elles, com per exemple la mascareta antiarrugues, la prostitució.. També explicaré una de les anècdotes de Neró, l'emperador romà.

Voleu conèixer aquestes curiositats? Doncs endavant, llegiu-les.

-Les dones romanes consideraven boniques les celles unides sobre el nas (unicejas).

-La dona passava del poder patern al del marit, i quan aquest moria, al del fill.

- Popea va inventar la mascareta, amb una barreja de pasta i de llet de burra (tectorium) que s’aplicava sobre el cutis i es deixava una nit sencera. També existien mascaretes per a les arrugues, amb arròs i farina de fava. Per perfumar a la senyora, una esclava s’omplia de perfum la boca i el polvoritzava sobre la seva mestressa.

-El calendari romà tenia uns 200 dies festius.

-Als banys públics romans es compartia una esponja submergida en una galleda d'aigua amb sal per a la neteja de la part noble de les natges.

-Tant els homes com les dones utilitzaven perruques o es pintaven la calba.

-Viteli (emperador romà) va perfeccionar l’art de vomitar posant-se una ploma d’au en la gola per així provocar-se les nàusees. Es vomitava al “Vomitorium”, per després poder menjar més.

-Els romans van inventar les ampolles estil xampany i no els francesos.

-La paraula lladre prové de ladro, que significava soldat, ja que les tropes romanes robaven molt.

-Pel que fa a la prostitució, aquestaera considerada com un bé social. Les prostitutes rebien els clients a una cel·la anomenada fornices, d’on surt la paraula fornicar. A l’entrada d’aquesta cel·la, tenien un dibuix amb la referència a la seva especialitat. Eren obligades a vestir amb una túnica curta i obscura per diferenciar-les de les altres dones.

La fel·lació era el servei més car i fastigós per a les prostitutes, ja que normalment hi havia falta d’higiene. On hi havia campaments romans o estaven un cert temps acampats, posaven un prostíbul per satisfer la tropa.

Neró va intentar enverinar tres cops la seva mare Agripina, la qual, molt astuta, es va prendre l’antídot a temps. Neró va intentar fer-li caure un sostre a sobre, però ella va ser avisada. En una passejada en barca la va tirar a l'aigua, però va arribar nedant a la vora. Va enviar un centurió que la va colpejar al cap, però només va aconseguir ferir-la, i llavors es va incorporar i es va arrencar el vestit dient: "Colpeja aquí en aquests pits que van ser capaços d'alletar un monstre com Neró." Al morir Agripina i veure-la nua Neró, va dir: “D’haver sabut que era tan bella..”

A la imatge podem observar Agripina dissecada per ordre de Neró.

I de moment això és tot. Què us en sembla? Ja sabíeu algunes d'aquestes curiositats? Evidentment aquestes no són les úniques, però sí les que he volgut compartir amb vosaltres en aquesta entrada. Us animo que si sabeu alguna curiositat que us hagi cridat l'atenció i no està aquí, la poseu en un comentari i així podrem comentar-les.

Espero que us hagi agradat!

Zoe Juanes

2n BTX

7 comentaris:

Laura ha dit...

Bé, Zoe, ja saps que la pressa és mala companya, i més si estem mancats de mitjans.
Curioses les curiositats. Estaria bé que ens diguessis d'on les has tret, i que posessis les fotos promeses.
De tota manera, et felicito per respectar el teu torn.
Demà l'arregles, ok?

Isabel Segura ha dit...

Molt bona Zoe, a mi m'agradat.

Ζωή ha dit...

Oh, si em permitiu una més que m'ha fet gràcia.. Els romans juraven dir la veritat estrenyent-se els testícles amb la mà dreta. I.. d'aquí surt el nom de testificar!

Nausica ha dit...

Molt bona zoe, la veritat que aquestes curiositats són interessant de saber-les. Aquesta última que has afegit és molt bona.

Bon treball Zoe !

Calíope ha dit...

La veritat és que és molt més entretingut llegir aquest tipus de publicacions que aquelles que es refereixen a guerres i d'altres. Sembla mentida que abants les dones preferissin portar les celles juntes i ara no, per no parlar que una dona podia passar a mans del poder del seu FILL si el marit moria... Quant masclisme! I qué em dieu dels 200 dies festius? A qui va ser el graciós a qui se li va ocorrer treure aquesta norma? jeje
Per el que fa a les perruques, ja ho sabia, pero no tenia ni idea de que es pintessin el cap. És molt ridícul... No ho penseu? I aixó de que vomitar fos un art... I que ho fessin per menjar més... MARE MEVA!
I lo de la prostitució em sembla que a aquestes altures ja ho sabiem tots... Oi, companys? xd
Però sens dubte, el que em sembla més fort és l'història de Neró, volia matar a la seva mare i quan ho va aconsseguir, s'empanadeix perque era bonica? Vinga, home!
Per últim, el comentari de que s'apretessin els testicles per jurar dir la veritat... Quin mal, no? Pero i les dones com ho feien? jajaja

Molt bona entrada, Zoe! M'ha agradat moltíssim!

Electra ha dit...

És curiós com vivien els romans, perquè nosaltres ens centrem més en el tipus de planificació de la ciutat i la política i no tant en els costums. Mai hauria imaginat que abans fos moda portar les celles juntes, amb lo lleig que queda!

Sempre m'imagino vivint en l'època dels romans...i no estaria gens malament ehh! jajajaja

Molt bona l'entrada Zoe! :)
Fins demà

Gal·la ha dit...

M'encantes aquestes curiositats, bé pot ser perque sóc una mica "cotilla" (encara que no sóc l'única, eh...)i, a més, dóna molt per comentar.
En primer lloc crec que una mica es contradiuen en el que es refereix a la bellessa. Creuen atractiu dur "unicelles" però creen les marcaretes per estar més bonica... Ay, aquests romans...
I ara ve la part crítica: és penós que una societat tant avançada com aquesta tractés a les dones com a simples béns materials, com si fóssin objectes, encara que en la societat grega era encara pitjor (costa d'imaginar). No comentaré gaire més aixó, perquè em posa de mal humor.
El calendari, 200 dies festius de 365, no cal dir que sembla perfecte, oi?
Bé, que van ser els inventors de la bulimia ja ho sabia, però que compartíssin l'esponja i l'aigua per rentat certes parts de l'anatomía... ugghh...
I, la part de Neró, això sí que m'ha sorprès.

PD: He trobat una altra curiositat. www.tarraconensis.com/anecdotas.html) Savieu que la menta era considerada com un afrodisíac?

Petons;)