Hodie est

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Visita a les ruïnes d'Empúries

Hola a tots!

Avui em toca a mi, i faré l’entrada sobre la visita que realitzarem a Empúries, el dilluns 24 d’Octubre, tots els alumnes de 1r i 2n de batxillerat humanístic, i 4t de llatí. Les ruïnes que anirem a visitar estan a prop de la vil·la marinera de l’Escala, i concentren una ciutat grega, un poblat d’iber i una ciutat romana.

Fem un poc d’història:

Empúries, (Ἐμπόριον) va ser fundada pels grecs al 575 aC, i es va convertir en un gran centre econòmic i comercial en ser la major colònia grega de tota la península. L’any 218 aC van arribar els romans i van instal·lar un campament que, uns anys més tard, es va convertir en ciutat.
En aquest jaciment, hi ha les primeres construccions gregues i romanes de la península Ibèrica.


Ara us mostraré fotografies de les restes que veurem amb una breu explicació perquè sapigueu el que és. Primer començarem amb la ciutat grega:


A la ciutat grega, podrem veure un filtre d’aigua, on es depurava l’aigua que provenia dels rius més pròxims. Aquest tipus de filtres eren utilitzats pels mariners per obtenir aigua potable.

En aquesta altra fotografia, podem veure una part del que abans eren les cases i els carrers de l’antiga ciutat, que van ser construïts a prop del mar. Com podem observar a la fotografia, no es pot distingir molt bé què és una casa i què és el carrer.


També trobem l’estàtua del déu Asclepi, que trobarem conservada en el museu. Està feta de marbre Pentèlic i és d’època arcaica. Asclepi era un déu amb poders curatius, i va ser col·locat en un temple a la ciutat d’Empúries. Està representat amb una aparença física similar al déu Zeus.



En aquesta altra una fotografia on es pot veure el temple del déu, l’Asclepèion. En aquest lloc estava col·locada l’estàtua d’Asclepi i era un centre terapèutic i religiós. Sembla ser que era compost per tres temples, amb cisternes, on s’emmagatzemava l’aigua per als rituals de purificació, un pou, que es deia que contenia les serps consagrades del déu, i un edifici fortificat on els sacerdots decidien el tractament terapèutic per als malalts.

Després d’una explicació sobre la ciutat grega, toca donar una volta per l’antiga ciutat romana d’Empúries. En aquesta foto, es veuen les ruïnes d’una casa romana, construïda lluny del mar i en una zona alta. Les domus romanes eren cases que semblaven palaus, molt grans i elegants, amb habitacions molt àmplies. Es decoraven amb frescos i mosaics a terra.

La fotografia següent és una visió panoràmica de les ruïnes romanes. Es poden contemplar dues cases romanes, que segueixen el perfil que he dit abans, de cases que s’assemblen a palaus amb magnífiques estructures. Es diu que aquestes cases pertanyeren a comerciants rics, i són situades en turons per no tenir inundacions.


En l’última foto de la ciutat romana es pot observar un tros de muralla que mostrava solidesa per enganyar l’enemic i creure que no es podria enderrocar. Després per dins estava buida, i s’utilitzava per poder atacar amb fletxes i protegir els soldats.

I per acabar, us posaré el vídeo de la visita que van fer els nostres companys de l’institut i un enllaç a una pàgina on podreu trobar més informació.



Espero que amb aquesta informació us sigui útil i que us vagi molt bé el cap de setmana a tots!

Andrea C

8 comentaris:

Laura ha dit...

Molt bé, Andrea, una bona preparació per a la sortida de la setmana vinent. Ara ja podem començar a imaginar-nos què veurem, i a planificar el reportage fotogràfic d'enguany!

Bona feina, i bon cap de setmana!

Nausica ha dit...

Bona entrada Andrea, amb aquesta preparació ens fem una idea del que anirem a veure. Tot i que jo ja he anat i tot el que has dit ja hem sonava. Doncs ara ens toca a nosaltres fer el reportatge fotogràfic capitana!

Bon treball! :)

Nyx ha dit...

Ufff! Quines ganes d'anar, i més amb aquesta estrada, on ens explica tot el que veurem!
Molt bona entrada Andrea.

Isabel Segura ha dit...

Si, teniu raó bona entrada tot molt ben explicat. Jo també tinc ganes d'anar però sembla una bona caminada! Fins demà.

Neus ha dit...

Andrea molt interessant la entrada.Dsprès de veure les fotos i haver llegit les explicacions, m'ha passat el mateix que a les companyes, tinc encara més ganes d'anar-hi.

Ζήνων ha dit...

Es estupendo Andrea,una entrada eximia y enriquecedora para nuestro intelecto. Enhorabuena :)

Adriana. ha dit...

Molt bé Andrea! Ara ja anirem més informats a l'excursió els que mai hem anat... Ho has explicat molt bé i el video està ben guay!! Quins alumnes que tenim al Gallecs! En fi, que tingueu bon cap de setmana, i ens veiem dilluns. Hola, Empúries!!!
De ben segur que ho passarem bé i farem moltes fotos! :)

Electra ha dit...

Molt bé Andrea, ara ja tots tindrem una idea del que veurem demà. Tot i així, crec que ens farà molta ilusió veure tot allò que estem estudiant en real. Serà una bona excursió i d'aquelles per repetir!


Molt bona feina, i fins demà! :)