Hodie est

dissabte, 28 de març del 2015

Els aurigues i el circ Romà

Avete!

Aprofitant que hem tractat el tema dels edificis de lleure dels romans a classe, he decidit dedicar la meva entrada al blog al circ i als aurigues que hi participaven en aquests espectacles.
El circ era l’espectacle preferit dels romans i on es feien més apostes. Aquest edifici tenia una forma allargada amb una spina al mig, al voltant de la qual els participants havien de donar voltes. 


El més important va ser el Circus Maximus, «el circ més gran», construït durant el regnat de Tarquini el Vell. Aquest, estava situat a Roma entre les muntanyes Aventí i Palatí. Es calcula que en la seva cavea podia arribar a haver-hi fins a 300.000 espectadors i la seva estructura va ser el model a seguir per a tots els circs de les ciutats properes a Roma. Actualment, podem trobar entre les runes la planta de l’antic edifici i s’utilitza com a parc públic de la capital italiana.

Per altra banda, pel que fa als aurigues, ells eren els qui feien possible aquests espectacles. Ells eren els encarregats de conduir els carros amb les regnes al voltant de la cintura amb un punyal a prop perquè, en cas de patir un accident, podrien tallar les cordes, a més, portaven el flagellum per fer que els cavalls anessin més ràpids. Cada un dels aurigues portava un color que corresponia a la seva facció o equip.

Una de les poques escultures trobades d’aquests personatges és l’Auriga de Delfos, que pertany a l’Antiga Grècia. L’escultura de bronze està feta amb la tècnica de la cera perduda i respon a un cànon distorsionat de vuit caps que es pot justificar, ja que s’havia de veure per sobre del carro. Aquesta escultura es va trobar a Delfos, al santuari d’Apol·lo, i es calcula que va ser creada entre el 478 i el 474 aC. Actualment es pot trobar al Museu Arqueològic de Delfos.

Valete!
Sílvia Garcia
1r Batx B