Hodie est

dissabte, 22 de març del 2014

Les set meravelles del món antic


Avete!

Avui us vinc a parlar sobre les 7 meravelles del món antic, i es que si actualment existeixen les 7 meravelles del món modern (com ara el Crist Redentor, La ciutat de Petra o el Coliseu de Roma), al món antic també n’hi havia, però sobretot destacaré quatre, els que afecten a la mitologia grega.
Aquí tenim la llista de les 7 meravelles:

La gran piràmide de Guiza: A Egipte, construïda l’any 2570 aC aproximadament, és l’única de les 7 meravelles que encara es conserva, ja que la resta s’han perdut o queden molt poques restes.

El jardins penjants de Babilònia: Construïts cap al 600 aC a Babilònia (actual Iraq). Els jardins van ser construïts com a regal per a la dona del rei. Els jardins no s’han trobat mai, de fet es creu que ni van arribar a existir, sinó que eren un concepte abstracte. Com a curiositat, els jardins de Babilònia, com es pot veure al dibuix, estarien situats al costat de la torre de Babel.

El far d’Alexandria: Va ser una torre construïda a la illa de Pharos, Alexandria, cap al segle III aC. Va ser la torre més alta construïda per l’home en aquells temps, ja que es calcula que podia arribar a mesurar entre 115 i 150 metres d’alt. Mai s’han trobat restes d’aquest far, i es pensa que va ser destruït a causa d’un terratrèmol el segle XIV.

Mauseoleu d’Halicarnàs: Construït cap 350 aC, a l’actual Bodrum, Turquia, era un edifici sepulcral dedicat a Mausol i la seva esposa (durant l’imperi Persa).

I ara explicaré les tres meravelles gregues o relacionades amb Grècia, que són:

Temple d’Àrtemis: Era un temple de dimensions colossals dedicat a la Deessa Àrtemis, es trobava a Efes (actualment Turquia) va ser construït cap a l’any 550 aC per ordres el rei Cres, que va encarregar la construcció d’un temple al lloc on hi havia un antic temple dedicat també a Àrtemis. Segons alguns textos trobats el temple feia: 115 metres de llarg, 55 metres d’ample i uns 20 metres d’alt. Era d’estil Jònic, tot i que les columnes base eren Dòriques. Va ser incendiat per un pastor, que segons ell ho va fer per recordar el dia del naixement d’Alexandre el Gran. 



Restes visibles en l'actualitat

Estàtua de Zeus a Olimpia: Va ser una escultura criselefantina, elaborada pel famós escultor Fídies l’any 436 aC a l’actual Olímpia. L’estàtua es trobava dins d’un temple, del qual no en queden restes, i estava feta de marfil i or, tenia uns 12 metres d’alçada. L’escultura estava asseguda, i sostenia en una mà una estatueta de Niké i a l’altre un ceptre amb una àliga. L’estàtua va desaparèixer i no se’n coneix que va passar desprès. Com a anècdota sabem que Calígula al saber que s’havia construït una estàtua va ordenar tallar-li el cap, i quan els soldats van arribar al temple, es diu que es van espantar al sentir a Zeus rient.


Colós de Rodes: Va ser una estàtua gegant dedicada a Hèlios, construïda a l’illa grega de Rodes al segle III aC. La seva alçada seria com l’actual estàtua de la Llibertat a Nova York. L’estàtua consistia en una gran figura humana feta de marbre elevada sobre dues bases. Aquesta estàtua tenia les cames separades, de manera que, al estar situada a l’entrada del port, els vaixells comercials passaven per sota, això representava la bona sort i la protecció per als comerciants, alhora que servia de far, ja que l’estàtua aguantava una torxa.


Us les podeu imaginar? Us agradaria haver-ne vist alguna?

Valete!

1 comentari:

ANM ha dit...

L'estàtua de Zeus hauria sigut increíble, però desde petit el meu germà em va parlar sempre del Colós de Rodes, i per a mi aquest és el favorit, el primer que m'agradaria veure si estigués. Però en resum, la veritat és que tots són increibles; per alguna cosa se'ls anomena Meravelles del món!!