Hodie est

diumenge, 30 de març del 2014

Aquil·les, el de peus lleugers

Avete!
Segur que haveu sentit parlar del famós Aquil·les! Va ser un dels grans herois de Grècia, i avui us explicaré el seu pas per la guerra de Troia.

Aquil·les és el prototip d'heroi grec fort i cultivat, fill de Peleu i de la nimfa Tetis. El perseguia un destí tràgic; el de morir de jove encara que cobert de glòria.
L’escenari de les seves gestes i còleres va ser la guerra de Troia, on va lluitar i va morir.

El motiu pel qual Aquil·les era un guerrer molt fort, era perquè la seva mare va intentar fer-lo immortal i va banyar al nen al riu Estix, que tenia la propietat de fer immortal a qui tocava les seves aigües. Però en submergir-lo, la mare es va descuidar de treure les mans del taló per on l’aguantava i aquell va ser el seu punt feble.

Aquil·les va ser educat pel savi centaure Quiró, que ja havia instruït altres herois. Entre altres coses, Aquil·les va  rebre una formació intensiva en la carrera, cosa que li seria de gran utilitat en el camp de batalla. Un dels epítets més corrents en la Ilíada d'Homer és el de "Aquil·les de peus lleugers".

Sabent el que li reserva el destí, tria una vida breu però plena de gloria i se’n va cap a  la guerra de Troia, tot i que la seva mare havia intentat protegir-lo amagant-lo al palau del rei Esciros vestit de nena, on Ulisses el descobreix.

Durant els deu llargs anys de setge de Troià , els grecs duen a terme diverses incursions i saquegen les petites localitats que envolten la ciutat. Aquil·les juga un paper principal en aquests atacs. Durant una de les incursions rapta la bella Briseida, la qual va convertir en la seva amant. 
Agamèmnon, comandant en cap de les tropes gregues i beneficiari de gran part del botí de guerra, també tenia una amant, Criseida, que li semblava millor que la seva dona Clitemnestra. 

Ara bé, Criseida era filla d'un dels sacerdots més importants d'Apol·lo , i per evitar la ira del déu, Agamèmnon ha de tornar-la al seu pare. 
Com que Aquil·les és un dels que més van insistir en això,  Agamèmnon li reclama Briseida com amant. 

Així, Aquil·les ha de lliurar Briseida en contra de la seva voluntat, però rebutja seguir endavant amb el setge. Ferit el seu orgull, l'heroi fins i tot demana a la seva mare que implori a Zeus que la fortuna de la batalla somrigui als troians. 

El setge de Troia dura deu anys, amb els grecs cada vegada més pressionats. Els troians fins i tot van arribar a enfrontar-s'hi en el seu propi campament situat al costat del mar, moment en què Aquil·les defuig el combat amb l'enemic. 
No obstant això, quan els troians amenacen amb incendiar els vaixells dels grecs, accepta que el seu millor amic i company de fatigues, Pàtrocle, entri en combat enmig de tota la confusió. 
Patrocle es vesteix amb l'armadura d'Aquil·les i es converteix en l'heroi de la batalla. Però encara que pogués semblar el mateix Aquil·les, no ho era, i Héctor, príncep de Troia, el mata i s'apodera de l'armadura de l'heroi grec .

Aquil·les embogeix de dolor en saber la notícia. Fins i tot la seva mare era incapaç de consolar-lo. Aquil·les només volia venjar-se i quan Tetis li va dir que estava escrit que moriria poc després de la mort d'Hèctor, va contestar: 
«Moriria en aquest lloc i en aquest moment, ja que no puc salvar el meu amic. Ha caigut lluny de casa i en un moment de necessitat la meva mà no ha estat allà per ajudar-lo» ( la Ilíada , XVIII ). 
Tetis va saber llavors que no podria detenir el seu fill, de manera que va cridar a Hefest perquè li fes una nova armadura a Aquil·les.

Vestit amb la seva nova armadura, l'heroi puja a la seva quadriga i s'encamina cap al camp de batalla, on provoca un bany de sang entre els troians. Busca Héctor tres vegades als voltants del recinte emmurallat fins a matar-lo i arrossegar el seu cos nu amb la seva quadriga. 
I cada dia arrossegava el seu cos per on passava i només després d'un temps va poder Tetis convèncer-lo que tornés el cos d'Hèctor al seu pare, Príam, que va personalment a la tenda d'Aquil·les per demanar el cos del fill. El jove, commogut per la pena de l'ancià, li lliura el cos del fill , dient-li que podia enterrar Héctor en pau en un lloc adequat. 

Poc després, Aquil·les acaba morint per una fletxa llançada amb l'arma de Paris, l'arc del qual estava guiat per Apol·lo. El déu es va assegurar que la fletxa encertava en l'única part vulnerable, el taló. Tetis i les seves germanes, les nereides, les altres filles de Nereu van plorar la mort del seu fill durant 17 dies.

Sense dubte va ser un guerrer de caps a peus!
Espero que us hagi agradat! 

1 comentari:

ANM ha dit...

Aquiles, un dels guerrers que més m'agraden! *.*