Hodie est

dijous, 19 de desembre del 2013

La llegenda del vesc

Avete!
Amb motiu de l’arribada del Nadal us parlaré del vesc, la planta que fa que una dona hagi de rebre un petó si hi està a sota la nit de Nadal.

Els celtes i romans el van considerar un símbol de pau i un amulet protector, i per això seguien un ritual a l’hora de recol·lectar-ho: era fonamental que no toqués el terra i sempre el collien en el solstici d’estiu o d’hivern i utilitzaven eines especials per aquella ocasió com una falç d’or. 

Li van atribuir poders màgics basant-se en el fet que va ser creada com un element que no provenia ni del cel ni de la terra, ja que les seves arrels no toquen mai el terra, però tampoc se sosté per si mateix en l’aire. D’aquí sorgeix el costum de recollir-lo sense que caigui a terra i de penjar-lo al sostre.

Un cop recollit l’utilitzaven per ajudar a les dones a parir, per protegir-se dels llamps i d'algunes malalties, i per curar ferides. 

El van començar a col·locar a la porta perquè els protegís dels esperits dolents i els evités visites no desitjades. Fins avui en dia, que es conserva el costum de posar el vesc a la porta de les nostres llars.

A la mitologia romana, el mateix Enees per poder entrar als inferns va haver de dur una branca de vesc d’or.

Lucila Palma

5 comentaris:

L'ombra d'un somni ha dit...

Molt bé, Lucila, has fet una breu i interessant entrada, molt adient per aquestes dates!

Ara, cal que tots i totes tinguem el nostre ram de vesc perquè ens protegeixi, i les noies per posar-s'hi sota, oi?

Bona feina!

Nausica ha dit...

Bona entrada Lucila, és interessant aprendre coses dels elements decoratius que actualment s'utilitzen per les festes nadalenques. I el vesc és un element molt típic que molta gent acostuma a posar com bé has dit a les portes de les cases.


Comenceu a posar tots aquest elements nadalencs perquè el nadal s'apropa i aprofiteu d'aquest últims dues que ens queden de festa :)

Calíope ha dit...

No tenia ni idea de que el "muérdago" s'anomenés "vesc" en català! xd
Tampoc sabia que aqusta tradició vingués de tan lluny! Ara que ja ho se, ho tindré en compte cada cop que hi vegi un! :$
M'ha agradat molt, Lucila!

Nerea

Ζήνων ha dit...

És molt interessant i diu coses que no sabia com lo d'ajudar a parir... És curiós. :)

Electra ha dit...

Mira que m'agraden aquestes plantes i mai havia sentit parlar d'aquesta tradició del petó i de que espanta les males visites i els esperits dolents.

M'agrada descobrir coses noves.
Molt bona feina


Electra