Hodie est

dijous, 6 de juny de 2013

Curiositats gastronòmiques a Roma

Avete! 
Com que hem estudiat com eren els banquets a Roma, avui us explicaré unes curiositats de l'antiga Roma relatives a l'àmbit gastronòmic:

  • Diuen que l'emperador romà Viteli (14-69 d. de C.) s'introduïa una ploma d'au, generalment de paó, en la gola per així provocar-se les nàusees i el vòmit. 
  • El vomitorium era el lloc on els romans després dels banquets vomitaven el menjar per poder seguir menjant.

  • Banquet romà

  • Segons els biògrafs de l'emperador Maximí, aquest arribava a ingerir 16 quilos de carn, 32 litres de vi en un sol menjar. 


  • En un esmorzar, l'aspirant a emperador Albí va ingerir la desorbitada quantitat de 500 figues, 100 préssecs, 10 melons, 48 ostres i 2 quilos de raïm.
  • El major banquet de la història va ser l'ofert per Juli César per celebrar les seves victòries a Orient. Va convidar durant diversos dies 260.000 persones i van menjar en 22.000 taules.
  • L'emperador romà Neró refredava els seus sucs de fruita i els seus vins amb gel o neu portats de les muntanyes pels seus esclaus, per la qual cosa pot considerar-se l'inventor del sorbet. 
  • El turbot, una espècie de peix pla que habita en els fons marins, era molt més car que la vaca.
    salsa gàrum
  • La salsa gàrum s'utilitzava molt, afegint-ne a qualsevol plat, i fins i tot a l'aigua o al vi. Les vísceres de peix (tonyina, verat i esturió) es posaven en maceració amb salmorra i es deixaven assecar al sol durant dos o tres mesos. El més car era el produït a Cartagena i es cotitzava a 180 peces de plata el litre de salsa.
  • A l'Imperi romà existien una gran quantitat de plats exòtics, com els cervells d'alosa amb mel, llengües de flamenc o rossinyol, talons de camell, cresta d'aus, mugrons de truja...

Havíeu sentit mai aquests fets tant curiosos? Us animeu a preparar algun dels darrers plats de l'últim punt per al dinar de comiat de curs?

Laura Rodríguez
1r BTX B