Hodie est

dijous, 20 de juny del 2013

Curiositats estètiques romanes

Salvete!

Els romans van tenir una manera de fer força Molt diferent a la nostra, i això es pot constatar en la recerca sobre els costums estètics que tenien, dels quals en teniu una mostra tot seguit:
  1. Per a les dones romanes el fet que les seves celles s'unissin sobre el seu nas representava bellesa, i, per tant, volien aconseguir aquest efecte en els seus rostes. I com ho feien? Per aconseguir-ho agafaven ous de formiga i mosques seques, ho barrejaven tot i es posaven aquesta barreja al mig de les celles.
  1. Popea, que va ser la segona esposa de Neró, possiblement va ser la inventora de la mascareta facial. La que ella utilitzava estava feta amb una espècie de pasta mesclada amb llet de burra (tectorium) i se l'aplicava sobre el cutis durant tota la nit.
  1. Per a les arrugues les nostres presumides amigues romanes, que, com ara, no volien que se'ls notés la vellesa, s'aplicaven una màscara formada per arròs i farina de faves.
  1. Les pobres esclaves perquè les seves senyores fessin bona olor i estiguessin ben perfumades feien les funcions de vaporitzador: es posaven el perfum dins la boca i l'empolvoraven per sobre la seva senyora.
  1. Per a les dones era important mantenir el pentinat; igual que nosaltres utilitzem ara la laca, elles tenien un mètode una mica més "animal" literalment: agafaven les bufetes dels animals i les utilitzaves com a gorres/xarxes per poder mantenir-lo, això ho anomenaven mitra.
  1. Per a la neteja  bucal, tant homes com dones, a falta de pasta de dents... utilitzaven l'orina! I com a curiositat per la qual se suposa que hauríem de sentir-nos orgulloses/os, els orins d'Hispània eren els més cotitzats. Arribaven al punt d'envasar-los en àmfores precintades per repartir-los per tot l'Imperi.

  2. I seguint amb el tema de les dents, els romans en portaven de postisses, estaven fetes d'ivori i les subjectaven amb fils d'or.
  1. Els romans utilitzaven perruques, el capillamentum, ja que no els agradava veure's calbs, i si no se'n podien permetre una, es pintaven les zones calbes. Diuen que Cèsar fins i tot va fer fer-se una perruca amb la cabellera rossa d'un home que va fer matar per no voler mantenir relacions amb ell.
  1. Els grecs tenien el costum de tenir-se els cabells i els romans van adoptar aquest costum al segle IV aC. Ho feien amb sabó càustic i els quedava de color groc vermellós.
  1. I també, com ara els homes importants, imposaven modes: el general Escipió va ser el primer romà en afaitar-se cada dia a navalla i l'emperador Adrià va ser el primer en deixar-se barba, cosa considerada pròpia dels bàrbars.

    Bé, doncs gràcies a aquesta aportació heu pogut veure que hi ha costums que tenien els romans que si més no, s'assemblen als tenim nosaltres ara, com tenyir-nos els cabells, o bé posar-nos mascaretes facials. Encara que n'hi ha d'altres que bé....personalment no em posaria mai una pasta feta d'ous de formigues i mosques seques entre les celles. 

    Però cadascú té els seus gustos personals. I vosaltres què faríeu per estar més guapos/es?

    Valete!

    Míriam Arco
    1r BTX A