Hodie est

dijous, 21 de febrer del 2013

El trànsit en l'antiga ciutat de Roma

Avete!

L'antiga ciutat de Roma podia ser de tot menys una ciutat tranquil·la. El milió d'habitants que va arribar a tenir la gran urbs inundaven els carrers de soroll. No només eren els ciutadans del carrer que realitzaven les coses quotidianes o passejaven mentre xerraven, sinó també els nombrosos vehicles de diferents tipus que circulaven per les seves calçades creant els primers problemes de trànsit de la història.

Pels carrers de Roma podia veure's tota mena de mitjans de transport:
- "Lecticae ": Era el mitjà preferit de les classes altes. Les adornaven (més com més acabalat fos l'amo) i anaven acompanyats per un festeig d'esclaus que obrien pas a la veu de “Pas al meu senyor”. 



- "Sella ": Un cadira normal transportada per diversos esclaus. Era molt freqüent.


- "Essedum": Era un carro lleuger i unipersonal. Va ser un vehicle bastant corrent i si hi havia diners solia adornar-se o construir-se amb materials preciosos.


- "La basterna": Era un vehicle sense rodes en el qual el passatger viatjava assegut. Podia ser transportat per esclaus o per dues mules.

- "El cissium":  Carro molt lleuger tirat per dos cavalls on viatjaven dues o tres persones. Podien alquilar-se i era un dels mitjans mes ràpids. 
Es diu que Marc Antoni va recórrer 56 milles en una sola nit (10 hores) amb un d'aquests carros.


- "El carpentum": Era un carro de dues rodes amb una lona que el cobria.


- "La carruca": Carro gran de quatre rodes i cobert on es viatjava acompanyat de la família.


I per últim, "el plaustra" que era un gran carro per al transport de mercaderies.


A pesar que els carros tirats d'animals tenien prohibit circular pels carrers principals als matins, sovint ho feien. Però el moviment dels grans carros era a les nits i  també comportava un gran problema de “contaminació acústica”. Les grans rodes de fusta amb les seves llandes de metall feien molt de sorroll contra la calçada de pedra causant un gran xivarri.

Us imagineu les nostres ciutats amb transports com aquests? Què preferiu els vehicles d'ara o els de l'antiga Roma ?

4 comentaris:

Adriana. ha dit...

Oh, quina entrada més original i interessant.

La veritat és que algunes em sonen però tot i això no tenia massa idea.

Has fet una bona aportació i sense cap dubte, jo també crec que hi havia un soroll increíble.

Com a transport crec que ara és més ràpid però més contaminat i, dels d'abans penso que jo no seria capaç de pujar-me a un lloc on altres persones farien sofrir la seva esquena, els seus ossos...

A peu! (Si no és molt llarg el camí, vaja.)

Entrada curta però ben feta!

Ari ha dit...

D'acord amb la meva companya, una entrada molt original! Segueixo pensant que el millor mitjà de transport és a peu perquè crec que es gaudeix molt més, sobretot del paisatge! Encara que segons on vols anar, potser trigas una estona!

Una entrada molt interessant. Bona feina!

Greta ha dit...

Home... a mi particularment em faria il·lusió muntar ni que fos un cop en un d'aquests transport. Però 100% convençuda prefereixo els D'avui en dia.
Bona entrada!!

L'ombra d'un somni ha dit...

Una interessant entrada! Devia ser una bogeria circular per la roma imperial... més o menys com la Roma actual però molt menys contaminada, oi?