Hodie est

dijous, 14 de febrer del 2013

Nen, arc i fletxes... Cupido o Sant Valentí?

Avete!
Mentre esperem que els alumnes de primer es connectin de nou amb el món acadèmic us reedito una entrada de fa dos anys, elaborada per l'Anna, que encara ens llegeix des de la universitat. L'entrada, com no?, està relacionada amb el dia 14 de febrer, que com ja sabreu és el dia de Sant Valentí, el Dia dels enamorats.

Normalment, quan busquem un signe per representar l’amor, a la ment ens ve un nen amb un arc i fletxes. Aquesta imatge correspon a Cupido (Eros en grec), el déu de l’amor a la mitologia romana. Les seves fletxes representen el desig i les emocions amoroses. Quan Cupido fereix algú amb una de les seves fletxes, està condemnat a enamorar-se profundament. Cupido és fill de Venus (Afrodita), deessa de la bellesa i la fertilitat, i segons algunes versions d'Ares.

Conta el mite que Venus, al veure que passava el temps i el seu fill no creixia, va anar a consultar l'oracle de Temis i li va explicar el problema; aquest li va contestar: “L’Amor no pot créixer sense Passió”.
La qüestió és que Venus no acabava d’entendre bé aquella resposta fins que va néixer el seu fill Anteres (d'ἀντί + Ἔρως), el deu de la passió. Quan els dos germans estaven junts Cupido creixia fins a convertir-se en un noi jove i fort, però quan se separaven, el déu de l’amor tornava a la seva forma infantil.

Cupido no tan sols feia néixer l’amor en els altres, sinó que ell mateix ho va experimentar en les seves pròpies carns, tal com explica la commovedora història d'Eros i Psique.
Psique era una princesa envejada per Venus a causa de la seva gran bellesa, i per això la deessa va decidir acabar amb ella i va ordenar al seu fill, Cupido, que s’encarregués de matar-la. Però hi va haver un contratemps, que quan Cupido va veure-la es va clavar una de les seves fletxes sense voler i va quedar molt enamorat de Psique, fet pel qual no va complir amb la promesa que li havia fet a la seva mare. Més bé al contrari, es va casar amb ella.

Però, ai las, Psique era mortal, i tenia prohibit mirar Cupido. Va respectar aquesta norma fins que un dia, incitada per les seves germanes, no ho va poder resistir i va mirar el seu marit als ulls. Com a càstig, va ser abandonada. Des d'aquest moment, Psique va recórrer tot el món en busca del seu marit, superant tots els obstacles que li posaven els déus. Finalment, tots els déus de l’Olimp es van compadir d’ella i la van fer immortal perquè pogués viure tota l'eternitat amb el seu estimat Cupido, el déu de l’amor.
L'art ens ha deixat meravelloses representacions d'aquest mite com podeu veure aquí.
Com veieu Cupido i Psique van fer tot el possible per seguir una vida junts.


Ara us toca a vosaltres trobar el vostre amor i lluitar per aconseguir ser feliços. Espero que sigui un gran dia per a tots i que us hagi agradat l’entrada.

Nyx

14 comentaris:

Cristina Garcia ha dit...

Ha sigut genial, i molt interessant.
Molt bona entrada><

Laura ha dit...

Molt bé, Anna, ens agrada que ens il·lustris sobre aquestes tradicions tan americanes. Que els iankis ja en saben de vendre però a l'hora de trobar referents sempre hem de retornar als clàssics. ;)

Bona entrada!

PS: El dia dels Enamorats a Catalunya és el 23 d'abril!!!

Σαπφώ ha dit...

Molt interesant Nyx!
Ben cert Laura!
Per mi Sant Jordi sempre serà especial. :)

Electra ha dit...

Hola Anna! M'ha agradat moltíssim la teva entrada, havia sentit parlar de Cupido però no sabia el mite. El que més m'ha agradat ha sigut la frase aquella de: "L'amor no creix sense passió."

Petons! :)

Borja Alvarez ha dit...

Molt bona entrada i moltinteresant :)

Gal·la ha dit...

Molt bonic Nix, ens ha agradat molt,si ens, es que sóm la Zoe i l'Andrea, és el que té oblidar-se del ratolí... Sort que al final Psique i Eros van poder estar junts per tota l'eternitat. Com ens agraden els finals feliços!
zoe: estic d'acord amb el que ha posat l'Andrea representant-me, tot i que no estic a favor d'aquest dia què és més consumista que res, però deixant a banda això, m'ha agradat l'entrada!
Feliç San Valentí (atrassat).

Zoe i Andrea

Nausica ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada Nyx , aquest dia es molt bonic i especial per els enamorats.El mite de Cupido és un dels mites que més m'agrada. Feliç Sant Valentí a tothom!

Petons anna preciosa!

monica ha dit...

Molt bonic l'entrada Anna, m'agradat molt.

ἁλία ha dit...

Anna, molt interessant aquesta entrada, m'ha agradat molt aquest mite, tot i que ja sabia alguna cosa sobre aquest mite, de haver-ho treballat a classe.
bon treball (:

Lorennna ha dit...

Molt bona entrada Nyx! preciosa, m'has deixat sense paraules, molt bona feina!

psijé ha dit...

Aquest és uns dels mites que millor representa el dia de st valentí, molt ben pensat i molt bona entrada.

Lycaon (Okami) ha dit...

bueno Nyx, tu que ets tan TAN lluny de mi, que sàpigues que si m'he llegit l'entrada és perquè m'ho has demanat.. Que no tonta, que m'ha agradat molt, encara que sàpigues que a mi (bé, nia ti) no m'agrada gaire st.Valentí xD (o sigui, Xsi-Delta)
És un mite preciós, encara que fan ganes de passejar per arcs de sant martí i recollir floretes xD

῞Ηκτωρ ha dit...

La història d'Eros i Psique es una de les més boniques... m'encanta!

Una bona entrada "Sant Valentina" Nyx! :)

Adriana. ha dit...

He de dir que el Rapte de Psique m'encanta profundament.
Tens raó Laura, el dia de St Jordi! Tot i que crec que el dia de l'amor ha de ser cada dia.