Hodie est

dimarts, 19 de febrer del 2013

Orígen dels gladiadors


Hola a tothom!

Com que a classe vam parlar de l'amfiteatre i dels ludi que s'hi celebraven, jo us n'ampliaré la informació.

Origen dels gladiadors 
Aquest data del segle VI aC, quan milicians etruscos (nadius de la zona nord de l'actual Itàlia) van lluitar entre si en honor de les influents classes de la societat. El terme llatí de gladiator prové del llatí gladius (espasa), i per tant significa gladiador o portador de l'espasa.
Els gladiadors normalment eren els esclaus, presoners de guerra o bé condemnats per un delicte greu. Practicar la lluita els podia donar l'oportunitat d'aconseguir la llibertat, la fama i, en molts casos, una posició econòmica considerable.

Els gladiadors tenien una dieta alta en proteïnes vegetals, ja que bàsicament s'alimentaven d'ordi i altres llegums. D'aquesta manera se les arreglava per guanyar pes i tenien uns bons músculs, escuts amb els quals es protegien de profundes ferides causades durant els combats.

Amb el temps, Roma va decidir que aquest ritual tradicional d'origen etrusc havia de ser inclòs en la vida social del poble, convertint-lo en un espectacle admirat per tot el món. Van tenir un lloc en els jocs públics (Muneras) i van començar a organitzar-se com a eina de propaganda política.

Les regles del combat
Els combats van arribar a ser molt importants, fins al punt que es van promulgar unes lleis per regular-los, com per exemple l'anomenada "Leges Gladiatorae".
Dies abans dels jocs, l'esdeveniment era anunciat per tota la ciutat on s'havien de celebrar els jocs. La nit abans del partit s'oferia un esplèndid sopar amb les autoritats.
L’autoritat indicava amb la seva posició del dit índex el destí del gladiador en combat. Si aquest índex es dirigia cap al cel, els vençuts conservaven la seva vida. D’altra banda, si el dit índex assenyalava la jugular significava l’execució del gladiador derrotat, presentat amb “l’Espasa Costa” pel coll cap al cor.

Tipus de gladiadors
Els Andabatae es reconeixien pel casc sense obertures per als ulls.
Els Equites estaven a cavall o amb carro.
L'Hoplomacus portava corretges de cuir en moltes parts del cos (turmells, canells, els genolls) amb gran escut, casc amb visera.
Los Mirmillos van venir de la majoria de la Gàl·lia (avui França) i van ser caracteritzats per dur un dibuix d'un peix al casc.
El Reciarius no duia protecció a la cara o el cap i només portava una túnica amb un cinturó ample de cuir, un trident i un punyal.
Els Secutors portaven espasa, casc amb visera i un escut. Tenien una gran mobilitat.
Els Samnites eren coneguts per la dimensió dels seus escuts que portaven al pit, els seus cascos amb crestes, però les seves espases eren petites.
Els Tracii que eren anomenats perquè eren provinents de Tràcia, duien una espasa de grans dimensions. Estaven protegits per tot el cos, excepte el cap.

I per acabar el vídeo que ens volia ensenyar la Laura sobre Gladiator en versió Playmobil!


Si us ha agradat. marqueu 
Per cert, us sona aquest símbol? Creieu que té alguna cosa a veure amb els gladiadors o amb els romans?

Emily Salas
1r BTX B

3 comentaris:

ANM ha dit...

Què divertit el vídeo! :D jajaja ho veus aquí i fa gràcia, però m'imagino com eren en realitat i era una manera de divertir-se una "mica" cruel.

Adriana. ha dit...

La veritat és que allò que sempre m'ha cridat l'atenció han sigut els tipus de gladiadors.

Quin video més graciós! :)

Bona feina.

L'ombra d'un somni ha dit...

Això dels gladiadors és ja un clàssic, i possiblement un dels aspectes que més ens criden l'atenció del món del lleure romà.
Potser cal que pensem en com ens entretenim nosaltres veient segons quines pel·lícules plenes de sang i fetge, no creieu?
Bona entrada!