Hodie est

dissabte, 28 d’abril del 2012

El món de la informàtica

Avete omnes !
Mariners, marineres, capitana, sóc Nausica i, com ja sabeu, per als alumnes de 2n de Batxillerat aquesta és la nostra última entrada en aquest magnífic bloc. Però no patiu, que encara que l’any que bé no estem presents anirem apareixent per aquest vaixell.

Com tots sabeu el llatí és una llengua que actualment no es parla, és a dir, és una llengua "morta". Potser algú l’ha senti a les esglésies perquè alguns capellans encara la utilitzen. Però el llatí es va dissoldre amb el naixement de les llengües romàniques i només ha romàs en el vocabulari de l’Església o també en el de la ciència, ja que els científics utilitzaven el llatí per escriure les seves obres fins al segle XVIII. 
Ara bé, en el segle XXI, el nostre segle, el llatí o el grec, les llengües clàssiques, es conserven encara en algunes paraules tècniques i científiques que tothom pot conèixer.

Doncs bé, com sabeu la informàtica cada vegada és més important i essencial en la vida d’un ésser humà i ara us diré algunes paraules que possiblement no havia pensat que tenien a veure amb el llatí.


Un ordinador, un estri que tots coneixeu o teniu a casa penseu que té un nom que prové del llatí? Doncs sí, com bé sabeu un ordinador és una màquina que fa les ordres que li manés, les emmagatzema i en algun moment les executa. La paraula (ordo,- inis)  prové del llatí que significa “ordre” i és el mot d’on ha derivat la paraula ordinador.
    
En un ordinador actualment què tenim per treballar en xarxa? L’Internet. La paraula Internet també està formada pel morfema (net) que en anglès vol dir “conjunt de xarxes”, i el prefix (inter) que prové del llatí, que vol dir “entre”. Per tant aquesta paraula significa "lloc on intercanviar o obtenir informació de persones de qualsevol punt del món." Internet també possibilita parlar amb altra gent a través de fòrums. La paraula fòrum, recordeu què és? Doncs era la plaça on es reunien els ciutadans per comprar, discutir, passejar, etc. Podem dir que era el punt de trobada dels romans. Com ara els dels internautes, una altra paraula formada sobre l'inter llatí i nautes del grec ναυτής, mariner.

Actualment també hi ha un programa per parlar amb la gent que tothom coneixem que és el messenger. Aquesta paraula que potser pensàveu que provenia d’altra llengua, prové del llatí. És un neologisme que pot estar relacionat amb el verb  mitto, misi, missum  del llatí que vol dir “enviar”.

Un ordinador és un invent perfecte, genial però a vegades no funciona tant bé i això pot ser perquè té un virus, una altra paraula provinent del llatí, que literalment significa verí. Hi ha virus de tota mena, però un dels més dolent és l'anomenat virus troià. És un virus que sembla inofensiu, però no, és més dolent del que sembla, ja que captura contrasenyes per després atacar l’ordinador. Aquest virus com no? està relacionat amb la Guerra de Troia i heu de pensar en el moment que els grecs es fiquen dins del cavall de fusta per després atacar Troia.


També podem trobar pàgines web que tenen noms clàssics com per exemple, la pàgina més utilitzada del Departament d’Ensenyament de la Generalitat és www.xtec.cat. Dins d’aquesta pàgina trobem un apartat de recursos, que són altres pàgines on podem consultar més informació.
Per exemple, tenim Àgora (del grec αγορά que vol dir “mercat”), que és un projecte del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que ofereix als centres els serveis Moodle i Intraweb. L’àgora era la plaça principal de les ciutats gregues antigues, un centre de cultes religiosos  i de la vida política.

Altre exemple és Alexandria (del grec Αλεξάνδρεια), que consisteix en una biblioteca de recursos digitals. Aquest nom també és significatiu en el món clàssic, ja que és una ciutat d’Egipte fundada entre els anys 332 i 331 aC per Alexandre el Gran. A l’antiguitat va ser una ciutat molt important, per una banda tenia el primer port d’Egipte, i perquè va ser un dels grans centres culturals de la Mediterrània, ja que va ser molt coneguda per la seva famosa biblioteca.


Espero que us hagi agradat aquesta entrada sobre el món informàtic i hàgiu aprés coses noves. Per acomiadar-me volia agrair a tots els meus companys de clàssiques, per estar cada dia al meu costat i per aquesta petita família que tots hem creat. I també a la nostra capitana perquè ens ha guiat en aquest magnífic, costos, estressant i inoblidable viatge. Que dia rere dia ha estat al nostre costat ajudant-nos i animant-nos a continuar. 


Gràcies a tots i com bé sabeu, formem un gran equip mariners!
Nausica 
Arantxa Rey
2n BTX

4 comentaris:

Adriana. ha dit...

Sobretot m'ha agradat d'on ve la paraula Messenger. Bona entrada! :)

L'etimologia és un "no parar"!

L'ombra d'un somni ha dit...

Bona feina Nausica!
Una cerca força interessant, que ens permet veure com el món clàssic que per una banda és titllat d'inútil i obsolet, després és recuperat per donar nom a les últimes tecnologies.
No serà que al cap i a la fi, TOTS I TOT SOM NECESSARIS?

D'altra banda, gràcies Arantxa-Nausica per les teves paraules.
Tu ja saps que compartir aquests tres anys amb tu també ha estat un plaer, silenciós, dolç i reposat, com tu mateixa. Trobaré a faltar el teu somriure!

fraaan7 ha dit...

Una entrada molt entretinguda!
El llatí es promou molt per internet per exemple el diccionari que va promoure el Papa!

Ζήνων ha dit...

M'agrada molt llegir entrades que relacionen el món clàssic amb el modern perquè em fa pensar que encara que la societat avanci i ja no té en compte el passat, encara aquest és vigent.
Felicitats :)