Hodie est

dijous, 29 de març del 2012

Poikilia

Avete!
A la meva entrada us parlaré de manies i costums que tenien els grecs i de les quals encara a dia d’avui queden algunes.

El pa
A les aldees, el pa és considerat com un do de Déu; les ancianes beneeixen el pa i fan el senyal de la creu amb el ganivet abans de tallar-lo.

El mal d’ull
Alguns grecs, especialment als pobles, creuen que poden tenir mal d’ull, o “matiasma”, per enveja. Una persona que té mal d’ull pel general se sent mal física i psicològicament. Per evitar el matiasma existeixen alguns amulets: una petita copa de marbre blau amb un ull dibuixat en ella, o una polsera blava. El blau es creu que és el color que espanta el mal d’ull, però també es creu que les persones amb ulls blaus són els que infecten el mal d’ull.
L’all és un altre antídot per expulsar el mal d’ull, i a vegades podem veure all penjat en algunes cases. L’all, així com la ceba, es considera també que tenen un gran poder curatiu.

Ganivets Els grecs mai donen a la mà un ganivet a algú que el demani perquè consideren que si fan això tindran una baralla. D’acord amb això, el deixen sobre la taula perquè una altra persona l’agafi.

Gats negres
Es creu que veure un gat negre i un sacerdot al mateix dia dona mala sort.


Escopir És habitual que els grecs escupin per allunyar el mal d'ull. Quan un grec sent males notícies, solen escopir sobre si mateixos tres cops per protegir-se de la possibilitat que alguna cosa dolenta els pugui succeir. No es tracta d’escopir de veritat, sinó de reproduir-ne el so Altre exemple és quan algú felicita un bebè, un nen o fins i tot un adult per la seva bellesa, també sol escopir tres cops.


Dimarts 13
A diferencia de la creença occidental, a Grècia el dia de mala sort és el dimarts 13 i no el divendres 13.


L’ expresió “Piase Kókino” (toc vermell)
Quan dues persones diuen el mateix al mateix temps, immediatament diuen “piase Kókino”, un a l'altre i ambdós han de tocar alguna cosa vermella que es trobi al voltant. Això succeeix perquè el grecs creuen que dient el mateix al mateix temps es un mal presagi i que les dues persones es barallaran si no toquen res vermell.
Espero que aquest últim que us he explicat us serveixi per si algun cop aneu a Grècia i veieu aquests actes, i d’aquesta manera no us semblin tan estranys.

Esperi que no us hagi desagradat!
Alex Verdugo
1r BTX

5 comentaris:

Ari ha dit...

Bona entrada Alex, molt interesant el que has explicat. Només resenyar que ja se perquè els futbolistes escupen cada dos per tres..

Ζήνων ha dit...

"Escupeixo" la teva entrada perque esta molt ben feta :)

fraaan7 ha dit...

Bona entrada Alex! Original i molt interessant me rigut molt amb lo de escopir, crec que la Laura ens va explicar que tenien un verb amb el so de escopir potser?

Electra ha dit...

Molt interessant Alex!

Doncs crec que ningú de la meva familia tindrá mal d'ull perquè vaig portar amulets per tothom, i pulseres blaves, i ulls, etc.

I jo sense saber tot això.

Molt bona entrada
Electra

Adriana. ha dit...

Original :) Molt bé, Alex!