Hodie est

dilluns, 12 de març del 2012

L'origen de la festa d'aniversari


Hola!
Aquesta entrada explica l'origen la celebració dels aniversaris.

Aquesta festa es celebra des de fa uns 5.000 anys d'antiguitat. Sumeris, egipcis, perses, grecs i romans ja ho practicaven i per a ells la celebració de l'aniversari era un ritual pagà de protecció.

A Grècia, els homes rics s'associaven en “clubs” d'aniversaris, exclusivament d'homes, on compartien els seus aniversaris. Els grecs creien que tota persona tenia un esperit protector (δαίμων) que estava present el dia del seu naixement i que cuidava d'ella durant tota la seva vida.

L'escriptor Filcor ens narra que celebraven la festa d'aniversari de la deessa Àrtemis el sisè dia de cada mes, preparant-li un gran pastís amb mel i farina. Es diu el pastís de la deessa estava adornat amb veles enceses, que simbolitzaven el foc ritual, ja que les veles representaven la llum de la lluna, és a dir, la irradiació de la deessa cap a la Terra.
Les festes d'aniversari de les deïtats gregues se celebraven amb caràcter mensual, per la qual cosa cada déu era festejat amb dotze festes d'aniversari a l'any.

En canvi, les festes d'aniversari de les dones i dels nens es consideraven indignes de celebrar-se. Solament se celebrava la festa del cap de família amb un banquet.

Els romans van assimilar aquesta idea, i van instaurar el costum de considerar l'aniversari dels personatges més importants com a festivitats nacionals. Posteriorment va ser una pràctica comuna dels emperadors.

L'any 44 el Senat va aprovar una llei per la qual l'aniversari de l'assassinat de César es convertia en festivitat anual, realçada per una desfilada pública, una sessió especial de circ, combats de gladiadors, un banquet i la representació d'una obra teatral.

Amb el Cristianisme aquesta pràctica va desaparèixer i es van començar a celebrar els dies de la mort dels sants. Com que la gent rebia el nom del sant del dia en què naixia, el que es celebrava era el dia del sant (i d'aquesta manera tothom sabia quan era l'aniversari de tothom).


Fins aviat!
Lucila Palma 
1BTX

3 comentaris:

Ζήνων ha dit...

Això demostra que no hem canviat del tot en 5000 anys...
Molt interessant :)

fraaan7 ha dit...

Pobres les dones i els nens no tenien aniversari :( Molt interessant!

Adriana. ha dit...

Ara ja sabem una miqueta més sobre els aniversaris.

A qui no li agrada que s'enrecordin del seu dia?

Bona entrada Lucila!