Hodie est

divendres, 9 de març del 2012

La dolça Hel·lada

Avete!!

Aquesta entrada serà dolça, ja que parlaré sobre gastronomia grega, sobretot de postres i dolços típics de Grècia, perquè apart del iogurt “Griego de Danone” n’existeixen d’altres. Espero que us agradi i us faci venir la gana.

Per conèixer més o menys els ingredients dels plats grecs hem de saber que la gastronomia d’aquest país comparteix característiques amb la cuina mediterrània, especialment la turca i la italiana.

L’element més característic és l’oli d’oliva. També són elements bàsics el blat, el iogurt i els formatges. En el cas de les postres domina sobretot la mel i els fruits secs.

DOLÇOS/POSTRES

Fanourópita (φανουρόπιτα) 

Relacionat amb les celebracions religioses, es menja el 27 d’agost que és el dia de Sant Fanuri. Aquest dia se celebra que s’han trobat els objectes perduts oferint aquest pastís, que està fet amb farina, sucre, oli d’oliva, suc de taronja i espècies, com ara canyella i clau (espècia molt aromàtica composta pels botons florals o poncelles assecades del claveller).
Sovint es menja mullant-lo al cafè.

Halvà (dolç)
Aquest dolç que és menjat en festes i ocasions especials va entrar en la nostra cultura a través de l’Imperi bizantí i està preparat  en una base de pasta dolça que conté mel, sucre i fruits secs sencers. Però va segons gustos perquè també hi podem posar xocolata, coco ratllat, suc de taronja. El halvà en el nostre país seria com una mena de torró.

Melomakarona (μελομακάρονα)

Aquest dolç que té forma de croqueta és preparat a les festes de Nadal i porta oli d’oliva, suc de taronja, conyac, nous, canyella.






Baklavà (μπακλαβάς)
És una pasta molt dolça que no es fa únicament en la cuina grega ja que forma part de la gastronomia de tots els països que formen part de l’antic Imperi Otomà. Està elaborada amb capes de pasta de full. Està farcida amb nous o festucs i endolçida amb almívar o mel.


I per acabar us parlaré d’un plat salat que podeu menjar en qualsevol moment, ja que sempre està bo i és ben típic i barat.

Pita giros (πίτα γύρος)


Aquest plat està elaborat amb carn rostida amb tomàquet i ceba acompanyat de salses, que va dins d’una pita. Si demanes una pita giros de carn de porc la salsa que et posaran serà el tzatziki (es fa amb iogurt, cogombre ratllat, all trinxat, oli d'oliva, sal i opcionalment amb vinagre i alguna herba aromàtica). I si el vols de pollastre te’l serviran amb mostassa.



Que vagi de gust!
Greta Gómez
1r  BTX 

5 comentaris:

Sandra ha dit...

Bona entrada Greta!
Mai m'havia parat a pensar en que mengen allà a Grècia, però ara que ens has informat d'aquests deliciosos postres, per a mi la fanourópita te molt bona pinta!

Ζήνων ha dit...

Mmmmm... Sembla tot molt bo pero em quedo amb el Pita giros perque em recorda als Kebabs :)

L'ombra d'un somni ha dit...

Nyam, nyam! Que bo tot això!

Llàstima que no ho hagis publicat abans d'anar a Grècia; caldrà fer-ne memòria l'any que ve, oi?

Jo us puc dir que el meu preferit és el blakavà! I per descomptat, són una fan de la pita giros!!!

Boníssima l'entrada!

Raquel. M ha dit...

Doncs a mi el que més m'ha cridat l’atenció ha sigut el Fanourópita, estic d'acord amb la Sandra, te molt bona pinta...
Bona entrada :)

Nausica ha dit...

Oooh com trobo a faltar el menjar grec :(. Doncs si jo també sóc una aficionada al γύρος i sobretot al iogurt grec, no el "Griego de Danone" no no, el grec de veritat amb molta mel. Una entrada molt interessant Greta. M'ha agradat molt i també m'ha fet recordar el viatge de Grècia... INOBLIDABLE!