Hodie est

dimarts, 27 de març del 2012

Els antics casaments grecs

Avete omnes!

Avui us parlaré sobre els casaments a l’antiga Grècia entre el món dels mortals i sobre el romàntic cas de dos déus.

Al món dels mortals els casaments duraven 3 dies dels quals en el primer es realitzaven els preparatius personals de la núvia a casa seva: anava a un riu o font sagrada per banyar-se i purificar-se. També podia anar banyar-se a casa seva però només si l’aigua era d’un lloc sagrat i l’havia portat un adolescent que fos del veïnat.

Durant el bany es simulava la violació sexual, que significava la purificació de la núvia després de la seva primera menstruació i la petició de fertilitat als déus.

Més tard la núvia feia un sacrifici a Afrodita, la deessa de l’amor, i li oferia flocs dels seus cabells, que significava la pèrdua de la solteria i la submissió al marit. A més donava el seu cinturó, que significava la resignació de la virginitat.

En el segon dia se celebrava una gran festa a càrrec del nuvi però a casa de la núvia. Es feia un banquet al voltants d’una gran taula on seien la núvia i les dones de la seva família i amigues, mentre que al voltant d’una altra seien el nuvi amb els barons de la seva família i els amics.

Durant el dinar un nen amb els pares vius repartia panets i rosquilles als comensals. Després del dinar el nuvi treia el vel que cobria la cara de la núvia i li donava un petó, més tard feia uns altres sacrificis.

Finalment, quan queia la nit la núvia feia una processió per la ciutat fins a casa del nuvi muntada en carro. Darrere d’ella anaven a peu la seva mare acompanyada per les dones que havien participat en el banquet cantant himnes nupcials i duent torxes. En arribar a casa del nuvi cremaven el carro que havia transportat la núvia perquè la esposa mai tingués el desig d’abandonar la casa del seu marit, on era rebuda a la porta per la seva sogra amb una torxa a la mà. D’aquesta manera la núvia era integrada definitivament a la casa del seu marit.

En el tercer dia es feien els sacrificis i ofrenes als déus, mentre els familiars i convidats entregaven els seus obsequis als nuvis.

CASAMENT DE ZEUS I HERA

Segons la meva opinió un dels casaments més macos entre els déus de l’Olimp és el de Zeus i Hera.

Aquests germans van celebrar el seu casament al cim del mont sagrat d’Ida, a Frígia i tots els déus hi varen assistir portant un valuós regal cadascun. L’obsequi més enlluernant va ser la meravellosa poma d’or que Gea va regalar a Hera. Ella la va sembrar al Jardí de les Hespèrides i d’allà van néixer els fabulosos pomers d’or.
En finalitzar la festa Zeus i Hera varen passar la seva primera nit de núpcies que va durar tres-cents anys. Després Hera es va banyar a la font de Canatos, a Nauplia i va recuperar la seva virginitat.

Espero que us hagi agradat!

Paula Torrents
1r BTX B

3 comentaris:

Ζήνων ha dit...

Nit de nupcies 3 anys? WTF???? Com pot ser possible?

fraaan7 ha dit...

300 anys Ζήνων! Quina festa! 3 dies sense dormir suposo?

Adriana. ha dit...

Els casaments només són un costum, una tradició.
Tot i això, m'agrada la teva entrada Paula.

Molt bé :)