Hodie est

dimecres, 27 de febrer del 2013

La batalla de Salamina

Hola!

L'antecedent de la batalla de Salamina és la batalla de Marató (durant la Primera Guerra Mèdica), en la qual els grecs havien vençut els perses per primer cop en un enfrontament directe.

Deu anys després de la victòria grega sobre l'Imperi Persa, Xerxes I, fill de Darius I, el rei Persa que va atacar Grècia a la Primera Guerra Mèdica, va decidir crear l'exèrcit més gran vist fins aleshores, format per més de 2'6MM d'efectius.
Temístocles, un important militar atenès, va augurar que la primera victòria sobre els perses no era sinó el senyal que els seus enemics tornarien, però aquest cop molt més poderosos que la vegada anterior. Per tant va avisar que era imperiós que construïssin una gran flota de vaixells amb la qual defensar-se del nombrós exèrcit persa.

Així doncs, l'any 481 aC. va arribar el moment que Temístocles havia predit. Xerxes I amb un exèrcit de 2'6 milions de guerrers provinents d'arreu del seu extens imperi i una vasta flota de 1.200 vaixells de guerra va iniciar la conquesta de Grècia.
Després de vèncer les tropes espartanes de Leonidas a les Termòpiles, Xerxes tenia obert el pas cap a l’Àtica, on els perses van arrasar amb tot i tots els que trobaven al seu pas. Els atenesos van evacuar la ciutat i els seus ciutadans embarcant-los cap a Salamina i altres poblacions illenques per protegir-se de la fúria enemiga.

La batalla de la que pren nom aquest post ve donada per la batalla naval que a continuació explicaré. 

Les tropes marítimes perses eren infinitament superiors en nombre enfront de les gregues. Aproximadament 1.200 naus militars més 3000 naus dels aliats dels perses, i a la banda grega 180 vaixells atenesos i 360 de la coalició grega. Per tant, com ja sabia Temístocles, la batalla en mar obert no era una opció i va decidir per mitjà d'una estratagema dividir el contingent persa. Va enviar un emissari a Xerxes dient-li que els grecs tenien intencions de fugir cap a Corint.
Xerxes, havent-lo sentit així, va enviar un considerable nombre de vaixells per tallar la retirada a l'estret de Salamina.

El que va passar a l'estret pas que hi ha entre Salamina i el continent fou la desfeta de la flota persa. Però, perquè tot sigui més gràfic us poso un enllaç de youtube on es veu clarament  com es van esdevenir els fets de Salamina (τὰ περὶ Σαλαμίνα πράγματα).


Espero que us agradi.
Anonymous

Pol Álvarez
2n BTX

3 comentaris:

Ζήνων ha dit...

Gracies per explicar-nos la famosa batalla de Salamina ja que en els textos grecs no para de sortir pero no l'expliquen... Bona entrada :)

Laura ha dit...

Molt bé, Pol.
Està vist que al Borja li ha sortit un bon competidor en tu!

I sí, com diu el Marco, a primer tenim el ῥαψῳδός donant la murga amb la batalla de Salamina (τὰ περί Σαλαμίνα πρὰγματα), i a segon estem a punt de començar les guerres Mèdiques i de veure, camí de Corint, la badia i l'illa de Salamina.
Una entrada molt oportuna!!!!
Bona feina!

Anonymous ha dit...

Com si hagués tingut opció xD Tú hem vas "sugerir" (guiñi, guiño, codazo, codazo) que fés la entrada sobre aixó.

Però m'ha agradat fer sobre aquesta batalla, tot s'ha de dir.