Hodie est

diumenge, 31 d’octubre del 2010

Halloween i Tots sants a la Roma clàssica


La celebració de Halloween i Tots Sants que tots coneixem no és una cosa nova, ja existia a la Roma antiga. Hi havia dues festivitats dedicades als morts al llarg de l’any.

Per una banda, al Febrer se celebraven els dies parentales, dies d’alabança als familiar difunts que hauria evolucionat fins a ser el Tots Sants que nosaltres celebrem.
Els parentalia no eren dies de terror o mal auguri, sinó dies en que els homes havien de complir els seus deures amb els difunts i constituïa una renovació anual dels rituals d’enterrament. Aquest dia, la família anava en processó on eren enterrats els seus morts per oferir-los sacrificis, compartir-hi un àpat, cara cognatio, i demanar-los bona sort. Acabaven amb les Feralia.
De fet, això que feien els romans és precisament el que fem nosaltres per Tots Sants, ja que nosaltres també anem al cementiri per portar flors i recordar aquells que ja no hi són. Així com la Cara cognatio, que també ha passat als nostres dies; ara ens reunim tots per menjar castanyes, panellets i moniatos en un gran àpat amb la família i els amics.
El cas del Halloween es podria veure representat en les Lemuria. En aquest cas, els romans intentaven allunyar aquells difunts i dimonis que podien perseguir a les famílies. Tenim una descripció d’Ovidi del procés a seguir pel cap de família:
"A mitja nit, ell s’aixeca. Porta mongetes negres dins la boca, i les llença mentre camina dient: - Amb això em redimeixo a mi i als meus. - Ho diu nou cops. Aleshores, els fantasmes vindran darrere seu, i recolliran les mongetes sense ser vistos. A continuació repeteix nou vegades – manes exit paterni, - per acabar amb la cerimònia."
Amb aquest ritual consideren que tots els dimonis i fantasmes han estat foragitats de casa i ara la família ja està protegida i segura.
Ara podríeu dir que això no ho fem nosaltres..., i és veritat, no ens dediquem a escopir mongetes, però sí que es manté el sentiment de por respecte als morts i els difunts, base de l’actual Halloween que tots coneixem.

4 comentaris:

Laura ha dit...

Bé, aquí tenim la primera aportació al bloc de la Marina!
I cal dir que has fet molt bona feina.I especialment adequada per a l'època.

Continua així!

Laura ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Noemi Esteves-García ha dit...

Tens tota la raó Marina! La veritat és que els temps no canvien en certa manera.
Per cert, La primera foto s'em fa molt familiar!
fins demà.

ἐράτω ha dit...

Hey!
Marina, l'altre dia ho parlavem jo i la meva amiga amb una faceta filosòfica que molts de vosaltres desconeixeu xd, la Cèlia.
Quina similitud tindràn Halloween i Tots Sants?
Sí ben bé ambdós fan honorar als morts, però de maneres totalment diferents, i mira, voilà! apareixes tu amb la resposta!

Bona recerca nena!

Mua!