Hodie est

diumenge, 7 de febrer del 2010

Tot començà així


Jasó és la figura al voltant de la qual gira tot el mite del viatge dels Argonautes a la recerca del velló d'or.
Quan Pèlias, sobirà de Iolco, es va assabentar per part d'un oracle que un dels descendents d'Èol el mataria els va assassinar tots menys al seu germanastre al qual va tancar. Però la seva astuta dona va aconseguir amagar un dels seus fills: Jasó. Aquest va ser donat al centaure Quiró, el qual el va criar i educar. Un segon oracle va aconsellar Pèlias que desconfiés d'aquell que es presentés amb una sola sandàlia.
Mentre Jasó es dirigia a una reunió amb altres prínceps per oferir un sacrifici a Posidó, es va trobar amb una dona vella (en realitat era Hera) i aquesta li va demanar que l'ajudés a creuar el riu. Mentre ho feia, Jasó va perdre una sandàlia i així es va presentar a la reunió. En veure'l, Pèlias va recordar l'oracle que, anys enrere, l'havia alertat. Llavors Pèlias el va interrogar sobre el seu origen i ascendència. Quan Pèlias va saber que era el fill d'Eson, es va donar a conèixer davant Jasó. Aquest, de seguida, va reclamar el tron a Pèlias, que l'havia usurpar al seu pare. Jasó comptava amb el suport d'altres reis i prínceps i Pèlias no podia negar-li el tron. Però, Pèlias li va exigir abans que alliberés el seu país d'una maledicció. Pèlias va explicar a Jasó que l'ànima de Frixos l'assetjava dient-li que el seu país no aconseguiria la desitjada prosperitat fins que la seva ànima fos conduïda a la seva pàtria en una nau al costat del velló d'or. Després de donar-li aquestes explicacions, Pèlias li va assegurar que si acceptava aquest repte i tornava amb el velló d'or, renunciaria de bona gana al tron i l'hi cediria...

CURIOSITATS
- El xai amb velló d'or es deia Crisomallo, de les paraules gregues χρυσός (or) i  μαλλίον (cabell).
- L'estret de l'Hel·lespont és anomenat així perquè mentre Frixos i Hel·le fugien de l'esperit de Nèfele a lloms de Crisomallo, Hel·le va caure-hi i va morir ofegada.
- Crisomallo es va convertir en la constel·lació Aries.
- Jasó es va salvar perquè, quan Pèlias matava tots els seus parents, l'esposa d'Eson va cridar tothom perquè ploressin pel nadó com si hagués nascut mort i així van aconseguir treure'l de la ciutat.

9 comentaris:

San ha dit...

Una mica rebuscada la història, però és interessant.

Laura ha dit...

Molt interessant, Aarón; està bé això de conèixer els inicis perquè moltes de les històries les coneixem "in media res". Ara estaria bé que t'animessis a explicar-nos com continua i acaba l'aventura de Jasó.

Bona feina!

s. ha dit...

Mola Aaron! també estic a favor de de que ens relatis com continua la història.

Aprofiteu el que resta de Diumenge!

Sergius ha dit...

molt interessant el principi de la història de jasó Aarón! Ara has de continuar i escriure'ns la resta jajajajajaj

Bona entrada! Gaude! :)

Patri ha dit...

Fer una cosa "MOTU PROPRIO" vol dir fer-ho voluntàriament, per pròpia voluntat.

Lauraa minipuntoo! xD

Laura ha dit...

Molt bé, Patri, tens el minipunt de la setmana.:)

Laura ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anabel:. ha dit...

Molt bé Aarón, però acabaràs la història oi?
Fins demà i estudieu molt de llatí! haha

Raquel ha dit...

uoohh, però no ho deixis així!!! volem la continuació :)
Molt bé aarón!

Patricia mentidera, que t'ho ha dit la teva germana! jaja xD

Fins demà :)