Hodie est

dilluns, 8 de febrer de 2010

La lluita de contraris, mare de tot

Γεια σας!
Avui hem estat parlant de la diferència entre ὁ πόλεμος,  és a dir, la guerra, i ὁ πολεμίος, l'enemic. I m'ha vingut a la ment una frase famosa d'Heràclit, que a més enllaça amb les reflexions de l'Àlex sobre els contraposats.
Per això he pensat que era el moment de parlar-vos-en.
Ja fa més de 2500 anys, el filòsof presocràtic Heràclit d'Èfes, conegut com l'obscur, afirmava que la guerra era el pare de totes les coses, rei de totes les coses.
Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς. (frag. 53)
També, com sabeu, era el filòsof del canvi, del πάντα ῥεῖ, del πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει. "Tot es mou i res no roman" (frag. 6, 1)
Aquesta permanent mobilitat la fonamentava en una estructura de contraris. I deia que l'origen de totes les coses es troba en la contradicció entre els elements contraris que formen la unitat de la natura: dia - nit, guerra - pau, fred - calor,…
Nosaltres ho podem fer estensible a alegria-tristesa, plaer-dolor, felicitat-desgràcia...
De tota manera, tot aquest flux continu, deia, estava governat per la llei que tot ho regeix: el logos (λóγος).
Així, si seguim el pensament d'Heràclit, hem d'estar preparats per al canvi continu i per a l'alegria, la felicitat i el plaer, amb tots els seus contraposats.
Pensem-hi!

ὁ ῥαψῳδός

3 comentaris:

Àlex ha dit...

Encara fan falta més proves per arribar a donar-me la raó? No vaig mai desencaminat del tot, les formes i la incomprensió per part dels lectors em fan inaccessible.

Per cert... els equivocats moltes vegades son els que intenten posar pau.

Alguns no paren de repetir: "Más vale apagar una injuria que apagar un incendio"(Heràclit), d'altres pensem que depenent de quan entris al riu i amb quin ànim:"Son distintas la aguas que cubren a los que entran al mismo río"(Heràclit).

Recordeu, la sinceritat té el seu contraposat: la falsetat.

Que acabeu de passar un bon dia, bona nit o el que sigui.

Rapsodós ha dit...

De quin fragment d'Heràclit parles quan dius que "son distintas las aguas..."
M'agradaria llegir-lo en grec.

agridulce ha dit...

"afirmava que la guerra era el pare de totes les coses, rei de totes les coses" em.. si claro.. y yo tengo los ojos azules y mido 1.80 xd

Bastant enginyós el pallo aquest!