Hodie est

dijous, 18 de febrer del 2010

El mite de les estacions de l'any

Persèfone, en grec Περσεφόνη, "la reina de l’Inframón" és filla de Zeus i Demèter. El seu oncle Hades es va enamorar d'ella i un dia la va raptar.
La jove recollia flors en companyia de les seves amigues, les nimfes, i en el moment que anava a agafar un lliri, la terra s'obrí i per l'esquerda Hades la va agafar i se la va endur.
D'aquesta manera, Persèfone es va convertir en la deessa dels Inferns. Aparentment, el rapte es va realitzar amb l’ajuda de Zeus, però en absència de Demèter. Per això aquesta va iniciar uns llargs i tristos viatges a la recerca de la seva adorada filla, durant els quals la terra es va tornar estèril.
Al cap d’un temps, Zeus es va penedir i va ordenar a Hades que retornés Persèfone, però això ja no era possible perquè la noia havia menjat un gra de magrana mentre estava en l'Infern, no se sap si per voluntat pròpia o temptada per Hades. El problema era que un mos de qualsevol producte del Tàrtar implicava quedar encadenat a ell per sempre.
Per a suavitzar la situació, Zeus va disposar que Persèfone passés part de l'any en els confins de la Terra, al costat de Hades, i l'altra part sobre la terra amb la seva mare, amb la condició que Demèter tornés a l'Olimp i prometés complir la seva funció germinadora.
Perséfone és coneguda amb el nom de Kore (donzella) i Proserpina per als llatins.
Aquest mite, doncs, explica l'origen de les estacions, ja que mentre Persèfone viu a l’Infern, la seva mare s’entristeix i negligeix les seves funcions com a cuidadora de la Natura, però quan torna, en la terra tot reneix per l'alegria que causa la tornada de la jove. Com la presència de Persèfone en la terra es torna cíclica, així el naixement de les flors també ho fa.
D’altra banda, Persèfone com a esposa d’Hades es converteix en la temuda reina dels morts, i pronunciar el seu nom en veu alta esdevé una temeritat, per això sovint es referien a ella com «Kore».

PS: Ara, algú em podria dir en què es converteixen les amigues de Persèfone a fi de poder buscar-la millor?

(minipunt en joc, Nota de la Laura)

15 comentaris:

Sergius ha dit...

ostres pamela jo volia fer la meva següent entrada sobre el rapte de persèfone! és un dels meus preferits, bé me n'hauré de pensar un altre :)
molt interessant el que has escrit i les imatges també, l'escultura de Bernini és impressionant!

PDTA: les amigues de Persèfone es transformen en SIRENES???

Laura ha dit...

Cal raonar les respostes, secretari!

Sergius ha dit...

jo he trobat que Dèmeter les transformar en sirenes perquè no van ajudar a la seva filla!

Laura ha dit...

Frío, frío. Remuntem-nos als clàssics, a les fonts: Ovidi per exemple.

Pamela ha dit...

La veritat que si ha sigut molt interessant m'agradat aquesta diosa inocent y al mateix temps Diosa de la mort.

Moltes gracies! =)

Fins demà !!

ἐράτω ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anabel:. ha dit...

A mi també m'agrada aquest mite, és interessant perquè troba una explicació a un fet natural.

I no he trobat això de les seves amigues U.U

Demà ens veiem!

ἐράτω ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ἐράτω ha dit...

OHHHHHHHH adoro la historia, no sé bien bien el por qué pero me encanta! bon treball Joana!

Referent al mini punt: Según la leyenda, eran fieles compañeras de Perséfone, pero cuando ésta fue raptada por Hades, no pudieron salvarla y como castigo la diosa Deméter, madre de Perséfone, las convirtió en estas criaturas híbridas por no haber cuidado bien de su hija.


Las sirenas vivían en la isla de Artemisa, donde descansaban los restos de los marineros que habían sido atraídos por sus cantos, los cuales anunciaban engañosamente los placeres del mundo subterráneo.

Avete!

Sergius ha dit...

anaïs eso ya lo dije yo :)
y no es la respuesta que quiere la Laura XDDDD

Laura ha dit...

Molt bé, us puc repartir el minipunt, però encara hi ha una altra oportunitat, perquè vull que em referencieu la versió ovidiana de la metamorfosi. Així us les comenceu a llegir!

Recordeu que no tot està en internet. Els llibres també són una fonts inexhaurible d'informació. :)

San ha dit...

Bé, he estat investigant durant molta estona i no sé si donarà un bon resultat.
Jo diré que una de les seves amigues es transforma en aigua ¿? per poder trobar-la.

Laura ha dit...

San, referencia això de l'aigua, que no ho sabia.

I per favor, mireu la pàgina 119 del llibre de les Metamorfosis d'Ovidi.

Sergius ha dit...

es transformen en sirenes si, però no les sirenes que pensem! les sirenes (abans de l'edat mitjana) eren éssers amb cap de dona i cos d'ocell! :)

Laura ha dit...

Perdonadme, oh insignes alumnos que no sabéis mirar un índice. No era la página 119, sinó la 191. Ya conocéis mi facilidad para con los números, je je.